Umut Vakfı, 2015 yılından başlayarak fonksiyonel hale getirdiği yılın 'Şiddet haritası'nı bu yıl, 2 yıldır tüm dünyayı esir alan salgın hastalığa rağmen açıkladı.

Bu arada İçişleri Bakanlığı da; sadece 'polis sorumluluk bölgesi'nde olduğunu belirttiği 'kasten öldürme' olaylarına ilişkin istatistikleri açıkladı… Ama Umut Vakfı'na gelen telefonlardan görüldü ki; 2015 yılından bu yana başlatıp, her yıl geleneksel hale getirip raporlaştırılan 'Türkiye'nin şiddet haritası' istatistiklerini merakla bekleyenler bulunuyor…

Umut Vakfı'nın tarafsızca raporlaştırıp, kamuoyunun bilgisine sunduğu silahlı şiddetin istatistikleri kesinlik arz etmiyor… Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ilk kez bu yıl kamuoyunun bilgisine sunduğu ve sadece 'kasten öldürme' olaylarını kapsayan olaylarla ilgili açıklaması da bunun kanıtı… Raporda yer alan rakamlarda; kasten öldürme olaylarının yanı sıra yaralamalar, maganda cinayetleri, kazayla ve şakalaşma sonucu olduğu öne sürülen olaylar, silahla intiharlar da yer alıyor… 'Bireysel silahlanmaya hayır' diyen, 'Bireysel silahlanmanın tehlikelerine' dikkat çeken Umut Vakfı'nca hazırlanan 'Türkiye'nin şiddet haritası' çalışması; silahlı şiddetin her türlüsünü kapsıyor kısacası …

2021 yılında 3.801 olay

2021 yılında yerel ve ulusal basına 3 bin 801 silahlı şiddet olayı yansıdı… Türkiye'nin dört bir yanında basına yansıyan bu 3 bin 801 olayda; 2 bin 145 kişi öldü, bir kısmı ağır 3 bin 896 kişi de yaralandı. Olaylarının 3 bin 172'sinde ateşli silahlar, 629'unda ise kesici aletler kullanıldı…

Umut Vakfı, 2021 Silahlı Şiddet Raporu'nu kamuoyuyla paylaşırken yıl içerisinde en sakin olarak bilinen kentlerde bile silahlı şiddet olayının meydana geldiğine dikkat çekiyor…

Uzmanlar; şiddetin şiddeti doğurduğunu vurguluyorlar… Bu nedenle şiddet; ekonomide yaşanan olumsuzluklar da eklenince en sakin kentlere bile mi sirayet ediyor, diye düşünüyoruz ister istemez… Ama her şeye rağmen umutlarımızı yitirmeyip yetkili ve ilgililere sesleniyor Umut Vakfı:

'Bireysel silahlanmayı artırıcı değil, azaltıcı yasal düzenlemeler yapın. Adam öldürenlerin, yaralayan canilerin elini kolunu sallayarak dışarda gezmelerini önleyin. Cezasızlığın önüne geçin. Şehir eşkıyalarının düğün, asker uğurlaması ve çeşitli eğlencelerde silah kullanmasının önüne geçin. Bu şehir eşkıyaları; silahı eline aldığında sadece ufak bir para cezasıyla kurtulamayacağını, cezaevini boylayacağını bilmeli. Bireysel silahlarla ölen ve yaralananların yanı sıra mağdur olan yüzlerce ailenin mağduriyetini önlemek için adaleti ve hukuku üstün kılın, mağduriyetleri önleyin. Magandaları kurbanı olan insan ve hayvanların 'huzur ve güven içinde' yaşamalarını sağlayın…'