Ipsos araştırma şirketi tarafından dünya çapında 34 ülkede gerçekleştirilen 'Plastiksiz Hayatw' araştırmasında her 4 bireyden 3'ü geri dönüştürülemeyen plastik tiplerinin yasaklanması gerektiğini savundu.

Ipsos'un Global Advisor araştırmasında; Türkiye'nin de içinde bulunduğu araştırmada dünyanın dört bir yanından katılan insanlar; geri dönüştürülemeyen plastik tipleri hakkında düşünceleri, geri dönüşüm hakkında tutum ve davranışları, bulundukları ortamlarda ki bu konuda yardımcı konumlamalar var mı? Hangi ülkeler bu konuda daha yaptırımcı? Birleşmiş milletler tarafından plastik kaynaklı kirliliği sona erdirmek için 2022'de yayınlanan anlaşmanın uygulamaya geçişi için en uygun tutum nasıl olmalıdır? Bireylerin yüzde kaçı anlaşmanın bütün hükümetler için bağlayıcı olması gerektiği görüşüne sahip? Ülkemizde bireylerin kaçta kaçı, geri dönüşüm/ dönüştürme davranışı mavcut? Gibi başlıklarla ilgili konuyu geniş kapsamda irdeleyen sorulara verilen ifade, tutum ve davranışlar içeren bilgiler yer aldı.

Anlaşmanın bütün hükümetler için bağlayıcı olması gerektiği görüşü 34 ülke ortlamasında %81...

Dünyada, en iddialı çevre projesi olarak değerlendirilen, plastik kirliliğin ortadan kaldırılmasına yönelik uluslararası bağlayıcı bir anlaşmanın Birleşmiş Milletler (BM) tarafından imzalanması bu konuda anlamlı bir adımdı. Ancak ülkelerin bu uygulamaya geçişi hakkında neler yapılıyor? Bireylere göre bu geçişi kolaylaştıracak en uygun yöntem ne?

Her 4 bireyden 3'ü geri dönüştürülemeyen bütün plastik tipleri yasaklanmalıdır... 



Plastik maddelerin üretimi, sanayide kimya devriminin parçası olarak kabul edilebilir. Ancak plastik atıkları da önemli bir çevre sorunu olarak önümüze koymuştur. Bunun sonucu olarak, plastikler son yıllarda mikro boyutlardan makro boyutlara kadar havada, toprakta ve sularda insan sağlığını tehdit edecek kadar birikmiştir. Okyanuslarda dev kütleler oluşmuş, yediğimiz balıklar ve diğer besinler aracılığıyla vücudumuzda da plastik birikimi başlamış, plastikler insan sağlığını bir salgın gibi tehdit eder hale gelmiştir.

Ipsos Türkiye CCO'su Yasemin Özen Güreli verilerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu; 'Birleşmiş Milletler Çevre Meclisi (UNEA), 2022'de Kenya'nın başkenti Nairobi'de dünyadaki plastik kirliliğini ortadan kaldırmayı amaçlayan uluslararası bağlayıcı bir anlaşmanın 2024 sonu itibarıyla imzaya açılmasını ve INC'nin kurulmasını öngören kararı kabul etmişti. Anlaşma, plastik ürünlerin üretimden dönüşüme tüm sürecinin kontrol edilebilmesini ve çevre kirliliğinin önlenmesini amaçlamaktadır. Ipsos olarak 34 ülkedeki bireylere bu konudaki görüşlerini sorduğumuzda Dünya ortalamasında bireylerin %17'sinin bu konuda bir farkındalığı olmamakla birlikte, her 10 bireyden 7'si anlaşma maddelerinin bütün hükümetler için bağlayıcı olması gerektiğini savunuyor, bu konuda en yüksek katılım %81 ile Peru'da iken, %48 ile Japonya halkı bu konuda en az katılım gösteriyor; Türkiye ise %67 ile Dünya ortalamasına yakın bir seviyede yer alıyor.




Anlaşma maddelerinin detayına inildiğinde her 4 bireyden 3'ü geri dönüştürülemeyen plastik tiplerinin yasaklanması gerektiğini savunuyor, bu oran Kolombiya'da %88 ile sen yüksek seviyede iken, yine Japonya %53 ile e düşük ülke olarak konumlanıyor. Türkiye ise yine %74 ile Dünya ortalamasına yakın, genel olarak ülkeleri kıyaslamak ve bir genelleme yapmak istersek; Güney Amerika bu konuda daha yaptırımcı bir görüşte iken, Japonya sıralamada bu yaptırım konusunda en düşük eğilim gösteren, Türkiye ise ortalamada görüşe sahip bir ülke olarak konumlanıyor.



Türkiye'deki dinamikleri detaylandırdığımızda; plastik konusu özelinde- bireylerin yaklaşık yarısı bütün plastik tiplerinin geri dönüştürülebilir olduğunu düşünürken, şu an günümüzde her 3 bireyden birisinin düzenli bir geri dönüşüm/ dönüştürme davranışı mevcut değil.



Özetle; plastik kirliliği konusunda endişe ve yaptırımlar konusunda ülke olarak Dünya ortalaması ile paralel seviyelerde düşünsek de, uygulama ve farkındalık konusunda daha gidilecek çok yolumuz var; nice plastiksiz temmuzlara ve plastiksiz senelere...' dedi.