Doç. Nizam Orçun Önal, G1-F3 sergisinde, 'her hamle bir karar, her karar bir sonuçtur' mottosunu formlara dönüştürürken izleyiciyi, attığı adımlar, aldığı kararlar ve hamle hamle hayattaki ilerleyişi üzerine düşündürmeyi amaçlıyor.

Yeni sezon açılışından önceki son sergisini, yurt dışı ve yurt içinde pek çok sergi, sempozyum ve etkinliğe davet edilen, çok sayıda koleksiyonda eserleri bulunan Doç. Nizam Orçun Önal, Erciyes Üniversitesi Seramik Bölüm Başkanlığını yapıyor. Sanatçının hayattaki seçimlerimize, hamlelerimize, satranç taşlarından biri olan At metaforu ile odaklandığı sergisi G1-F3, 4 Eylül 2023 tarihine dek Nur-u Ziya Sokak'taki Istanbul Concept Studio'da görülebilir.

Sergi, hayatın zorluklarına karşı direnen, çözüm arayan, olasılıkları değerlendiren, güzelliklerini paylaşan, zaferi kucaklayan bir hikayeyi canlandırıyor. Aynı zamanda hayatın beklenmedik getirileri ve rastlantısallığı karşısında ileriye dönük yapılan planlamaların aslında şansa dayalı sonuçları olduğu fikrini de işliyor. Hayatta her şeyin kontrolümüzde olmadığını, bazen tesadüflerin bizi başka yollara sürüklediğini gösteriyor. İzleyicilere kendi hayatlarında konumlandırdıkları figürleri belirlemede yeni bir bakış açısı veriyor. Sanatçı aynı zamanda izleyicileri hayatlarında yaptıkları hamleleri sorgulamaya çağırıyor: Acaba doğru hamleyi mi yapıyoruz? Yoksa daha iyi bir hamle var mı? Bu hamlemin sonucu ne olacak?

Sergi, hayatta her hamlenin bir risk olduğunu, ama aynı zamanda bir fırsat da barındırabileceğini hatırlatıyor.

Bakmak, görmek, hissetmek, düşünmek, düşlemek ve tavır almak…

1979 yılında Ankara'da doğan Sanatçı Nizam Orçun Önal, Anadolu Üniversitesi GSF Seramik Bölümü'nden 2002 yılında mezun oldu. 2003 – 2005 yılları arasında Londra'da yabancı dil eğitimi gördü. 2007 yılında Hacettepe Üniversitesinde Yüksek Lisans eğitimini, 2015 yılında Anadolu Üniversitesinde Sanatta Yeterlilik öğrenimini tamamladı. Yurt dışı ve yurt içinde davetli sergi, sempozyum ve etkinlik katılımlarının yanı sıra çok sayıda koleksiyonda eserleri bulunmaktadır. 71. Devlet Resim Heykel Yarışması seramik alanında Başarı Ödülü almıştır. 2009 yılından itibaren Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı bölümünde akademisyen olarak görevini sürdürmektedir.