Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçgeninde ticari ilişkilerin gelişmesi için Türkiye'de 8 yıldır faaliyet gösteren ve 2022 yılında 6 milyar 156 milyon TL'lik aktif büyüklüğe ulaşan PASHA Bank, 2-5 Haziran tarihleri arasında AKM'de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen 3. 'İstanbul Dijital Sanat Festivali'nin ana sponsoru oldu.

Dünyada yaklaşık 60 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan küresel sanat pazarında özellikle pandemiyle birlikte dijital sanat alanında üretilen eserlerin sayısı artmaya başladı. Küresel sanat piyasası içerisinde yükselen pazarlardan biri olan Türkiye'de de sanata yapılan yatırımlar devam ediyor. Bu anlamda 2021 yılından bu yana Türkiye'nin ilk ve tek dijital sanat festivali olan 'İstanbul Dijital Sanat Festivali'nin ana sporluğunu üstlenen PASHA Bank, T.C. Kültür ve Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle 2-5 Haziran tarihleri arasında AKM'de düzenlenen festivalde ulusal ve uluslararası 25 sanatçının dijital eserleri sergilendi. 'Dijital sanat insan molekülleri sonucu mu?' temalı festivalin küratörlüğünü Türkiye'nin ilk yapay zeka küratörü Avind ile birlikte Julie Walsh ve Esra Özkan üstlendi. Festivalde Azerbaycanlı yapay zeka sanatçısı Shusha'nın da eserleri yer aldı.

Festival boyunca işitsel ve görsel performansların yanı sıra; yapay zeka, girişimcilik, biosanat, biotasarım, 6G teknolojileri gibi pek çok konuda panel ve atölyeler de gerçekleştirildi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Türkiye'nin ilk yapay zeka küratörü Avind, Festival Küratörü Julie Wlash, Festival Küratörü Esra özkan, AKM Sanat yönetmeni Remzi Buharalı, PASHA Bank Genel Müdürü Cenk Eynehan, Festival Direktörü Mezo Dijital yönetim kurulu Başkanı Dr. Nabat Garakhanova ve PASHA Bank Genel Müdür Vekili ve Dijital Sanat Derneği Başkan Yardımcısı Hale Yıldırım'ın katılımlarıyla gerçekleşti.

Dijital sanata yönelik destekleri ve Dijital Sanat Derneği hakkında bilgi veren PASHA Bank Genel Müdür Vekili Hale Yıldırım, '2021 yılında sponsoru olduğumuz ve Türkiye'de ilk kez dijital sanat üzerine düzenlenen İstanbul Dijital Sanat Festivali (IDAF)'nin 2022 yılında da resmi sponsoru olduk. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen bu festivalde Türkiye'nin ilk yapay zeka küratörü Avind eşliğinde 'Dünyadaki Tek Sürdürülebilir Enerji İnsan Yaratıcılığı mıdır?' konusu sergilendi. Ayrıca bölgede yarattığımız finansal sinerjiyi sanatsal boyuta taşıdığımız bu festivalde Azerbaycanlı yapay zeka sanatçısı Shusha Karabağ'ın tarihten bugüne gelen eserlerini, dijital sanatta yeniden yorumladı.

Türkiye'nin ilk ve tek Dijital Sanat Derneği'ni, dijitalleşmenin yaşamın her alanına yayıldığı süreçte sanata ve bu dönüşümün dijital sanat üzerindeki etkilerini sunmaya odaklanmak ve teknoloji ile üretilen sanat eserlerine yer açmak, bu eserlerin görünürlüğünü artırmak ve sanatın geçirdiği dönüşümün gereklerine uygun etkinlikler düzenlemek amacıyla kurduk. Hedefimiz dijital sanatın sanat platformları arasındaki yerini sağlamlaştırmak ve dijital sanat bilincini yaygınlaştırmak' dedi.