Eski Türk kadınları giyimlerinde süsü çok severler, başlarına ipekten yapılan başörtü takarlar ve kulaklarına da çeşitli taşlardan yapılmış küpeler geçirirlerdi. Başları açık olan o dönemki Türk Kadınları, saçlarını topuz yaparak, hotoz adı verilen başlık takarlardı. Zaman zaman omuzlarından ayak bileklerine kadar uzanan kıyafetler giyerlerdi. Bu kıyafetler genel olarak, çok süslü kumaşlardan oluşuyordu. Sonuç olarak Eski Türklerde kadın, gerek devlet işlerinde ve askeri alanda söz sahibiydiler.

Şimdi biraz tarihin geçmişine yolculuk yapalım:

Yaşam zamanı, M.Ö. VII. Yüzyıl…

Sakalar..

Alp Er Tunga- efsanevi bir Türk, Saka hükümdarıdır. Orta Asya'daki bütün Türk Boylarını birleştirerek hakimiyeti altına almış daha sonra Kafkasları aşarak Anadolu, Suriye ve Mısır'ı fethetmiş ve Saka devletini kurmuştur.

Selçuklu Türklerinin de atası kabul edilen Alp Er Tunga'dır.

Kutadgu Bilig'de 'Alp Er Tunga' hakkında şu bilgi verilir: 'Eğer dikkat edersen görürsün ki Dünya Beyleri arasında en iyileri Türk Beyleridir', denmiştir.

Alp Er Tunga, İran (Med) hükümdarı Keyhüsrev tarafından bir ziyafete çağrılarak hile ile öldürülmüştür. Bu olay M.ö. 624 olmuştur.

Ardından yazılan bu şiiri çok kişi hatırlayacaktır:

[Alp Er Tunga Öldü mü
Dünya sahipsiz kaldı mı
Korkak öcünü aldı mı
Şimdi yürek yırtılır.]

Tomris Hatun

Dünya üzerinde bilinen ilk kadın hükümdar olma unvanına da sahiptir.

Massaget kabilesinin lideri Spargapis'in kızı olan Tomris Hatun M.Ö. 6. yüzyılda yaşamıştır.

Büyükbabası da Sakaların lideri Işpakai'ydi. Tomris'in babası savaşan kabileler arasında uzlaşmayı başarabilen yetenekli bir komutan, bilge ve ileri görüşlü bir liderdir.

Türk Tarihinin ilk kadın hükümdarı olarak tanının Tomris Hatun, Saka Türklerindendir ve adının anlamı demir/ temir'dir. Sakalar 6. yüzyılın en güçlü Türk Kağanlıklarından birini kurmuşlardır.

Tomris komşu devletin hükümdarı Saki Tigrahaud Kavad'ın oğlu Rüstem'le evlenmiş ve ondan bir oğlu olmuştur.

Bu sırada Persler de büyük bir kuvvet haline gelerek kendilerini tehdit etmeye başlamışlardır. Pers Kralı Kirus'un büyük bir güce sahip olarak topraklarını genişletmek amacı ile sınırlarına kadar gelmesi üzerine eşi Rüstem, Kirus ile savaşmış ancak sonunda hem savaşı hem de hayatını kaybetmiştir. Bunun üzerine babasından kendisine miras kalan taht ile eşinden kalan tahtı birleştirerek halkın lideri olmuştur.