Mersin - Silifke Belediyesi, ilçenin tanıtımı ile kültürel değerlerinin daha iyi tartışılabilmesi ve anlaşılabilmesi için toplantılar serisi düzenliyor. Yerleşime ayrı bir güzellik katan Göksu Irmağı kenarında, Büyük İskender’in komutanlarından Seleucus Nicator tarafından kurulan Silifke, ilçe merkezindeki görkemli kalesi ve yakın çevresinde Azize Thecla Kült Alanı’ndaki arkeolojik kalıntılar ile sahilde veya dağlarda yer alan antik kentleriyle ziyaretçilerini karşılıyor.
Afiş

“Burası Silifke Keşfetmeye Hazır mısın? Seleukeia’dan Silifke’ye” toplantıları, Silifke Belediye Başkanı Sayın Op. Dr. Mustafa Turgut’un nazik davetiyle yapılıyor. Silifke’de 12 Aralık 2024’te ikincisi düzenlenen etkinlikte Silifke Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Ali Boran “Silifke Kalesi Kazı Çalışmaları”, Olba Kazı Başkanı Doç. Dr. Yavuz Yeğin “Olba Nymhaeumu 2023 Yılı Heykeltraşlık Eserleri”, Dr. Öğr. Üyesi Ayşın Özügül “Azize Thecla’nın Hac Merkezi: Yapılar, Sokaklar, Mezarlar”, bu satırların yazarı “Silifke’de Geçen Bir Ömür: Azize Thecla” başlıkı sunumları gerçekleştirdi. Silifke Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte Silifke Belediyesi çalışanlarından arkeolog Sayın Dr. İlkay Göçmen’in Silifke’yi tanıtan sunumunun ardından konuşmalar başladı.
2-1

Prof. Dr. Ali Boran hocamızın Silifke Kalesi’nde gerçekleştirdiği çalışmaları ayrıntılarıyla anlattığı konuşması, ilgiyle dinlendi. Prof. Dr. Ali Boran, Silifke Kalesi’nin merkezinde yer alan camiyi ortaya çıkardıklarını ve kalede geniş bir alanda kazılar gerçekleştirdiklerini, çalışmalarının restorasyonla devam ettiğini belirtti. Gerçekten Silifke Kalesi’nin konumu, bütün Silifke Ovası’na hâkim bir tepe üzerinde olmasıyla eşsiz, tarih - ova – deniz ve dağları buluşturan bütüncül bir manzara izleme olanağı sağlaması bakımından dikkat çekiyor.
 

Silifke’nin yaklaşık 40 km kuzeyinde bulunan Olba Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Yavuz Yeğin hocamızı Hürses okurları, Hatay Koruma Kurulu Başkanlığı’ndan ve Hatay Müzesi Başkanlığında gerçekleştirilen Hatay’daki kazıları konu alan yazılarımızdan hatırlayacaklardır. Olba Kazısı’nı başarıyla devam ettiren Doç. Dr. Yavuz Yeğin, kazıda buldukları heykellere dair bilgileri dinleyicilerle paylaştı. Olba Kazıları’nın arkeolojik buluntuları, gerçekten etkileyici güzelliğe sahip. Olba’da ele geçen heykeller, bütün bölgede bugüne kadar çıkarılan en ince işçiliğe sahip eserler ve bugün Silifke Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.
 

Bu satırların yazarının, Silifke’nin 3 km batısındaki mağarada I. yüzyılda yaşayan Azize Thecla üzerine konuşması, Thecla’nın Silifke’nin tanıtımı açısından önemini dinleyicilere hatırlatma amacı taşıyordu. İnanç Turizmi bakımından Tarsus’ta Paulus ve Silifke’de Thecla, iki önemli figür olarak ortaya çıkıyor. Çeşitli mucizeleriyle yazılı kaynaklarda yer alan Azize Thecla, Hıristiyan dünyasında ilk kadın din şehidi olarak kabul ediliyor. Thecla’nın etkisi, İspanya, Mısır, Suriye, Rusya, Ukrayna, İtalya gibi değişik yerlerde takip edilebiliyor. Silifke, büyük bir tanıtım potansiyelini kendi içinde barındırıyor.
Dr. Ayşın ÖzügülDr. Öğr. Üyesi Ayşın Özügül “Azize Thecla’nın Hac Merkezi: Yapılar, Sokaklar, Mezarlar” Başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
 

Dr. Öğr. Üyesi Ayşın Özügül hocamızın Azize Thecla Hac Merkezi’ni ele aldığı konuşma, Thecla’nın yaşam öyküsünü, arkeolojik bilgilerle tamamlar nitelikteydi. Dr. Özügül başkanlığında sürdürülen Meryemlik (Azize Thecla) Yüzey Araştırmasında gerçekleştirdikleri çalışmaları dinleyicilerle paylaştı. Dr. Öğr. Üyesi Ayşın Özügül, Thecla’nın yaşadığı mağaraya, mağaranın üzerinde bulunan ve çevredeki Geç Antik Çağ kiliselerine ilişkin bilgiler de verdi.
 

Bugün Meryemlik’te etkileyici apsisi görülebilen ve 5. yy’a tarihlenen kilisenin bütün Cilicia Bölgesi’nin en büyük kilisesi olduğunun biz de altını çizelim. Bu bakımdan yapılacak çalışmalar, Silifke açısından ayrı bir önem taşıyor.
 

Silifke Kaymakamı Sayın Abdullah Aslaner, Silifke Belediye Başkanı Sayın Op. Dr. Mustafa Turgut ve Sayın arkeolog Pakize Turgut, Sayın Prof. Dr. Ahmet Ünal ile Olba Kazısı ekip üyelerinin aralarında bulunduğu kalabalık bir dinleyici kitlesi, arkeoloji ve sanat tarihi içerikli sunumları ilgiyle dinledi.
5 Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner Ve Doç Dr Yavuz Yeğin

Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner (solda),  Doç. Dr. Yavuz Yeğin’e şilt verdi.
 

Silifke Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki toplantı, Silifke Kaymakamı Sayın Abdullah Aslaner, Silifke Belediye Başkanı Sayın Op. Dr. Mustafa Turgut’un katılımcı hocalara teşekkür ederek şilt vermesi ve hatıra fotoğraf çekiminin ardından tamamlandı.
4 Dr Mustafa Turgut Ve Dr Murat ÖzyıldırımDr. Murat Özyıldırım’ın şiltini, Silifke Belediye Başkanı Op. Dr. Mustafa Turgut (solda) verdi.
 

Silifke’nin arkeoloji birikimi, konunun uzmanları tarafından gayet iyi biliniyor ve sürdürülen araştırmalar bu konuda yeni bilgilere ulaşılmasını sağlıyor. Silifke Belediyesi’nin yaptığı gibi düzenlenen böyle toplantılarsa bilim adamları ile halkı buluşturan platformlar oluşturma bakımından iyi fırsatlar sunuyor.
 

Üniversite hocalarını Silifke’ye davet ederek “Burası Silifke Keşfetmeye Hazır mısın? Seleukeia’dan Silifke’ye” başlıklı, Silifke için yeni ufuklar açacağına inandığımız bir toplantı serisinin düzenlenmesi konusunda başta Silifke Belediye Başkanı Sayın Op. Dr. Mustafa Turgut olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyorum. Bendeniz gibi emeritus bir hocaya da kıymet verip davet eden Sayın Başkan Op. Dr. Mustafa Turgut ve ekibine -kendi adıma- ayrıca müteşekkir olduğumu, bu satırlar aracılığıyla vurgulamak istiyorum.