İnsan vücudundaki kasların hareketlerini, vücudun duruşunu etkileyen serebral palsi; çoğunlukla doğumdan önce beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan kaynaklanır.

Hastalığın belirtileri bebeklik ve okul öncesi dönemde ortaya çıkar.

Hareket bozukluğu, kaslarda anormal refleksler, bedende gevşeklik veya sertlik, yutma problemi, gözlerin bellik bir nesneye doğru odaklanmasında zorluk, yürümede zorluk gibi sorunlar hastalığın en büyük etkileridir.

Serebral palsinin etkisi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı vakalarda hasta yardımsız yürüyebilirken, bazılarında mutlaka desteğe ihtiyaç vardır.

Serebral Palsi Neden Olur?

Birçok vakada bu beyinde oluşan hasarın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Beyin gelişimi ile ilgili sorunlara yol açabilecek çeşitli faktörler mevcuttur:

• Annede görülen enfeksiyonların gelişmekte olan fetüsü etkilemesi.

• Anormal gelişime yol açan kalıtsal gen mutasyonları.

• Beynin içinde veya çevresinde iltihaplanmaya neden olan bebek enfeksiyonları.

• Bir kaza veya düşmeden kaynaklanan kafa travması.

• Fetal inme, yani gelişmekte olan beyne kan akışında bozulma.

• Rahimde veya yenidoğan olarak beyin kanaması.

• Zorlu bir doğum nedeniyle beyne giden oksijende eksiklik, ani asfiksi.

Ayrıca hamilelik döneminde annenin sağlığı çok önemlidir. Hamilelik sırasında bazı enfeksiyonlar veya toksik maruziyetler, bebekte serebral palsi riskini önemli ölçüde artırabilir.

Bebeğin doğum kilosunun 2,5 kg'ın altında olması serebral palsi riskini arttırabilir.

Serebral Palsi Önlenebilir Mi?

Vakaların çoğu ne yazık ki önlenemez, ancak çeşitli risk faktörlerini azaltmak mümkün olabilir.

Aşılanmak önemlidir. Tercihen hamile kalmadan önce kızamıkçık gibi hastalıklara karşı aşılanmak, fetal beyin hasarına neden olabilecek bir enfeksiyonu önleyebilir.

Hamilelik öncesinde ve hamilelik döneminde anne sağlığına dikkat etmelidir.

Hamilelik döneminde düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmelidir.

Güvenlik önlemlerini aksatmamak gereklidir. Araçlar için özel çocuk koltuğu, bisiklet kaskı, yatak çevresine emniyet parmaklıkları gibi önlemlerin yanı sıra ve çocuğa uygun gözetim sağlayarak kafa yaralanmalarının önüne geçmek mümkün olabilir.

Hamilelik öncesinde, süresince ve sonrasında alkol, tütün ve yasa dışı uyuşturuculardan kaçınmak gerekir. Bu faktörlerin hepsi serebral palsi riskiyle doğrudan ilişkilendirilmiştir.

Bir çocuğa serebral palsi teşhisinin konulması tüm aile bireylerini etkileyen zorlu bir durumdur. Bununla başa çıkmak için öncelikle çocuğun bağımsız bir hayat sürebilmesi için çeşitli adımların atılması gerekir. Çocuk ne kadar küçük olursa olsun bağımsızlığını kazanması konusunda desteklenmelidir.

----------

Kaynak: Acıbadem.com.tr