Haftalık gelişmeleri değerlendiren İnfo Yatırım araştırma ekibinden Çağlar Toros, Rusya-Ukrayna geriliminden dolayı yükselen enerji fiyatları yanı sıra gerginlikten ötürü, turizm sezonunun yavaşlayacak beklentisi, cari açığın artmasına neden olabileceğini vurguladı. Toros, değerlendirmesinde şunları kaydetti:

AB'nin kotasyon değişikliği demir çelik sektörüne pozitif yansıyabilir

AB, savaş dolayısıyla Rusya ve Belarus'tan çelik ithalatını yasakladığı ve Türkiye'nin çelik ihracatını artıracağını bildirildi. Bu da dünyanın 5. büyük çelik üreticisi Rusya'nın ihracatının bir kısmının Türkiye'ye kayması demek. Dünya çelik ihracat piyasasının yaklaşık %10'luk kısmının Rusya'da olması ve Türkiye'ye olan talebin artacak olması nedenleriyle demir çelik sektörü paylarına bu durumun olumlu yansımasını bekliyoruz.

Merkez Bankalarından enflasyona dayalı hamleler gelmeye devam ediyor

Tüm dünyada günümüzün en büyük sorunun yüksek enflasyon olduğu aşikar. Koronavirüs pandemisi ile birlikte daha da ortaya çıkan enflasyonun, 2022 yılında pandeminin etkileri ile gerilemesi beklenirken, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı yükselen enerji fiyatları ve tedarik sıkıntısı sebebiyle daha da uzun sürecek gibi görünüyor. Merkez Bankaları da enflasyonla mücadele kapsamında sıkı para politikasına devam ediyor. 2021 yılı Haziran ayından bu yana Mart ayı için faiz artırımını işaret eden Fed, Mart ayında faizi artırdı. Sıkılaşmaya yönelik olarak gelişmiş ülkeler arasında ilk faizi artıran İngiltere, üçüncü kez üst üste faiz artırım yoluna gitti. ABD ve İngiltere'de karalar 1'e karşı 8 oyla alında. 1 oy veren üyeler ise daha yüksek faiz artışı olması yönünde oy kullanmıştı. Japonya Merkez Bankası da sıkılaşma mesajlarına devam etti. Özellikle enerji fiyatlarındaki artışla birlikte yükselen enflasyonla mücadele kapsamında sıkılaşmaların devam edeceği ön görülüyor. Bu konuda açıklama yapan Fed 2022 yılının devamında aralıksız faiz artışlarına devam edeceği mesajını verdi. Bu da 2022'de Fed'in 6 faiz artışı daha yapacağına işaret ediyor.

Cari faiz karar metninden çıkarıldı

TCMB, politika faizini beklentiler dahilinde %14 ile sabit bıraktı. Karar metnine bakıldığında ise bir önceki aya benzer mesajlar verilse de metin beklenenden daha güvercindi. Gelişmiş ülkelerin enflasyon sorunu, liralaşma ve genişleyici politikalar bu metinde de yer alırken, daha önceki metinlerinde yer alan bu yıl cari dengenin fazla vereceğini öngören cümle çıkarıldı. Rusya-Ukrayna geriliminden dolayı yükselen enerji fiyatları ve buna ek olarak turizm sezonunun gerginlikten ötürü yavaşlaması beklentisi cari açığı artırabilir. Karar metni baz alınırsa Nisan ayında da faizde değişiklik öngörmüyoruz.

Peki ya sonraki hafta

Rusya-Ukrayna gelişmeleri yakından takip edilecek. Türkiye iki ülke arasındaki arabulucu ülke olmaya devam ediyor. Haftaya yurt içinde Turizm İstatistikleri, Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı açıklanacak.