Afrika-Avrasya göç yolu üzerinde bulunması dolayısıyla birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Türkiye'nin 13'üncü Ramsar Alanı Kuyucuk Gölü'nün kuruması ardından bölgede bozulacak biyolojik dengenin yapacağı tahribatlar düşündürüyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun birinci, Türkiye'nin ise 13'üncü Ramsar Alanı olup Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan Kars'taki Kuyucuk Gölü, ülkede göç eden birçok kuş türüne ev sahipliği yapan en önemli göller arasında yer alıyor.

28.08.2009 tescil tarihli , yaklaşık 245 hektarlık göl ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahip kuş cenneti Kuyucuk Gölü, birçok kuş türüne ev sahipliği yapmakta. Gölün geçtiğimiz yıl kuruması üzerine Kars Valiliğinin öncülüğünde su verilmesine rağmen, yağışların az yaşanması ve bölgedeki besicilerin hayvanlarının su ihtiyacını buradan karşılaması göldeki suyun tamamen çekilmesine neden olmuş.

Anadolu Ajansı'ndan İsmail Kaplan'a açıklamada bulunan Kuzeydoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, yaptıkları çalışmalarla gölün kuruma periyodunu daha da uzatmak istediklerini söyledi.

Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle gölün tekrar kuruduğunu anımsatan Çoban, göl etrafında yaşanan içler acısı gözlemini de şöyle açıklamış:

'Kars Valiliği bünyesinde yapılan çalışma ile bugüne kadar 1 milyon litre suyu gölle buluşturduk. İki hafta önce ziyaret ettiğimde Kuyucuk'ta yüzde 10 kapasite ile su ve 12 türden 700 kuş vardı. Fakat 1,5 hafta sonra köye gittiğimizde pompanın su çıkan yerinin önüne taşlar konulduğunu, gölü besleyen tek doğal can damarı olan su kaynağının önüne 4 tane farklı set oluşturulup hayvanlara su içirildiğini gördük.'

Çoban göle giden su kanalının önünün taşlarla bazı kişilerce kapatıldığını vurgulayarak bu nedenle suyu pompalayan cihazın aşırı miktarda ısınıp zarar gördüğünü dile getirdi.

Sonraki gün Kars İl Özel İdaresi ile pompanın yanan parçalarını değiştirip göle tekrar su vermeye başladıklarını aktaran Çoban şunları kaydetti:

'Aynı zamanda da Kars Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, bir kepçe yardımıyla kanalları temizledi. Kuyucuk Gölü, bu yıl yeterli miktarda yağış almadı ve bu sebeple kuruma hızlı gerçekleşti. Amacımız gölü hızlı şekilde doğaya kazandırmak. Gölün kurtarılması için çalışmalarımız devam ediyor.'

Gerek biyolojik çeşitlilik açısından gerekse sağladığı ekonomik katkılar nedeniyle önemli bir yere sahip sulak alanların korunabilmesi için yereldeki vatandaşların bilinçlendirilerek, bu alanların kurtarılması için her türlü tedbirin alınması gerekir.