Konkordato ile ilgili İcra İflas Kanunu'nda değişiklik yapan 06.12.2018 Tarih 7155 Sayılı Kanun yayınlandı. Yapılan düzenleme ile daha önce Bağımsız Denetim Kuruluşlarından Ön Proje ile ilgili talep edilen 'finansal planlama ve kontrol' yerine Kamu Gözetim Kurumu Bağımsız Denetim Standartlarına göre makul güvence raporu istenecek.
Konkordato, vadesi gelen borçlarını ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlunun; borçlarını ödeyebilmesi için veya muhtemel iflastan kurtulabilmesi için alacaklılardan vade uzatılması ve/veya indirim yapılmasını talep etme hakkıdır. Ayrıca iflas talep etme hakkı olan alacaklılardan herhangi birisi de, gerekçeli bir dilekçeyle konkordato işlemlerinin başlatılmasını talep edebilir.
İcra İflas Kanunu'nun 286 ncı maddesine göre konkordato talebinde bulunan borçlu; talebine şu belgeleri eklemek zorundadır:
a) Borçlu; borçlarını hangi oranda ve/veya vadede ödeyeceğini,
b) Alacaklıların alacaklarından hangi oranda vazgeçmiş olacaklarını,
c) Ödemelerin yapılması için borçlunun mevcut mallarını satıp satmayacağını,
d) Borçlunun faaliyetine devam edebilmesi ve alacaklılara ödemelerini yapabilmesi için gerekli finansal kaynağın sermaye artırımı veya kredi temini yoluyla yahut başka bir yöntem kullanılarak sağlanacağını gösteren konkordato ön projesi.
e) Borçlunun malvarlığının durumunu gösterir belgeler;
f) Borçlu defter tutmaya mecbur kişilerden ise Türk Ticaret Kanununa göre hazırlanan son bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu, hem işletmenin devamlılığı esasına göre hem de aktiflerin muhtemel satış fiyatları üzerinden hazırlanan ara bilançolar, ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdikleri ile elektronik ortamda oluşturulan defterlere ilişkin e-defter berat bilgileri, borçlunun malî durumunu açıklayıcı diğer bilgi ve belgeler, maddi ve maddi olmayan duran varlıklara ait olup defter değerlerini içeren listeler, tüm alacak ve borçları vadeleri ile birlikte gösteren liste ve belgeler.
g) Alacaklıları, alacak miktarlarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste.
h) Konkordato ön projesinde yer alan teklife göre alacaklıların eline geçmesi öngörülen miktar ile borçlunun iflası halinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarı karşılaştırmalı olarak gösteren tablo.
e) Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu tarafından Türkiye Denetim Standartlarına göre yapılacak denetim kapsamında hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşeceği hususunda makul güvenceveren denetim raporu ile dayanakları.
Yetkili ve görevli mahkeme; iflas durumuna gelmiş (artık iflasa tabi olan) 154. maddede bir ve birinci fıkralardaki yazılı yerde; iflasa tabi olmayan borçlu için yerleşim yerindeki 'Asliye Ticaret Mahkemesi'dir. Görüldüğü gibi Konkordato talebinde gerekli olan ve sorumluluk yükleyen husus ön projenin 'finansal planlama kontrol' işlemi bağımsız denetim kuruluşları tarafından makul güvence veren bir denetim raporunun hazırlanması zorunluluğu getirilmiştir.
Gelecek yazımda konkordato talebinde 'ön proje' hazırlanması ve 'bağımsız denetim raporunu' hazırlama tekniğini ele alacağım.