Dünyayı yöneten 7 aile, Kovid-19'u yaratıp yapay depremler oluştururken, internette çocuk satılıyor.

İnsanlar neden komplo teorilerine inanır?

Çünkü basit ve anlaşılması kolaydır.

Ancak problem şu ki, çok az şeyin açıklaması basit ve kolaydır. Dünyanın nasıl işlediği de kesinlikle onlardan biri değildir. Komplo teorileri son derece kompleks, karmaşık sistemleri alakasız, akıl dışı yollarla açıklamaya çalışır. Yukarıda örneklendirdiğim gibi, ''İnsanlar neden komplo teorilerine inanır?'' sorusunun cevabı, basit ve kolay olduğu için değildir. Bu sorunun cevabına ulaşmak için günler süren bir araştırmanın sonunda evrimsel, psikolojik, toplumsal birçok farklı nedene ulaşılabilir. Ancak ondan önce, beni komplo teorileri üzerine yazmaya iten olayı anlatmama izin verin.

Wayfair 'Skandalı'

Geçtiğimiz hafta Twitter üzerinden paylaşılan bir iddia önce ABD'de, ardından Türkiye'de gündem oldu. İddiaya göre, ABD merkezli online mobilya ve ev eşyaları satan Wayfair şirketi, internet üzerinden çocuk ticareti yapıyordu. İlk olarak Reddit isimli internet sitesinde ortaya atılan teorinin kaynağı PrincessPeach1987 isimli bir kullanıcı. Teoriye göre, asıl değeri 50-100 dolar bandında olan basit, iki çekmeceli dolaplar; Neriah, Yaritza, Samiyah gibi isimlerle yaklaşık 12-15 bin dolar aralığında satılıyordu. Dolapların kodları arama motoru Yandex'te aratıldığında ise bikinili çocuk fotoğraflarına ulaşılıyordu. Ayrıca Neriah, Yaritza gibi isimlerin, kaybolan çocuklara ait olduğu da iddialar arasındaydı. Yani kısaca, daha önce kaybolduğu polise bildirilen çocuklar, internet üzerinden yaklaşık 15 bin dolara satılıyordu.

ABD twitter gündeminde kısa sürede yüzbinlerce insanı teyakkuza getiren iddialar, Türkiye'ye de sıçradı.

İşin komik tarafı çok geçmeden biz de 'yerli ve milli' komplo teorimizi ürettik. Yine Twitter'da 'oluşturulan' iddia online satış sitesi Trendyol'un da benzer bir kaçakçılık faaliyetinde yer aldığı üzerineydi. Bu kısmı çok uzatmayacağım, şirket açıklama yaparak bunların saçmalık olduğunu ve internetten çocuk satmadıklarını vurguladı.

Wayfair'e gelecek olursak durum biraz daha karmaşık çünkü bu komplonun sistematik bir şekilde üretildiğine dair bulgular var. İddiaların yayılmasının ardından, ilanda satıldığı öne sürülen çocuklar tek tek açıklama yaptı ve durumun gerçeği yansıtmadığını söylediler. Çocukların çoğu bir dönem kaybolmuştu ancak kısa süre sonra tekrar bulunmaları uzun sürmemişti. Wayfair şirketi yaptığı açıklamada, 'Elbette ki; bu iddiaların hiçbirinde doğruluk payı yok. Söz konusu dolaplar, endüstriyel kullanım için tasarlanmış mobilyalar ve buna göre fiyatlandırıldı' dedi.

Ben Collins isimli NBC News muhabiri, 2016 yılında yine benzer bir pedofili ve çocuk kaçırma teorisi olan 'Pizzagate' skandalının yaratıcılarının aynı olduğunu öne sürdü. Hem Wayfair hem de Pizzagate komplosunun ardında Qanon isimli aşırı sağcı bir grup olduğu düşünülüyor. Aynı grup, 'derin devletin' Donald Trump'ı iktidardan düşürmek için çeşitli yollara başvurduğunu sık sık dile getiriyor, yepyeni komplolar üretmeye devam ediyor.

İşin kötü yanı, bu tip olaylar ve komplolar her gün mütemadiyen yaşanan pedofili ve çocuk kaçırma hadiselerini sulandırmaktan başka bir işe yaramıyor. Geçen sene gündem olan Jeffrey Epstein olayı medyaya yansıyan ender davalardandı. Vaktiniz varsa araştırabilirsiniz.

Bunları anlatmamdaki asıl sebep az da olsa rasyonel düşünme becerisine sahip her insanın, bu tip iddialara kapılmadan evvel, en azından olayları mantıksal bir süreçten geçirmeme ısrarlarının ardındaki motivasyonu anlamaya çalışmam. Daha önce incelediğim ''Hakikat ötesi çağda 'gerçek'ten nasıl emin olabiliriz?'' ve ''21. Yüzyıl gerçeği: Yalan haber'' başlıklı yazılarda da benzer kaygıları dile getirmeye çalışmıştım. Yaşananlar aşağı yukarı bundan ibaret, konumuza dönelim.

Komplo teorilerine inanma nedenleri çok

İnsanların neden komplo teorilerine inandığını incelediğimizde çokça ana başlığa ulaşıyoruz. Bunların başında zinciri kırıp dışarı çıkma isteği, büyük resmi görme kabiliyeti ve söylenmeyeni duyma becerisi gibi kurgu gerçekler var. En temelde de kişinin kendini özel ve biricik hissetme psikolojisi olduğunu söyleyebiliriz. Her insanın çevresinde 'aptal' sıfatını yapıştırdığı en azından bir kişi vardır. Bireyin egosantrik yapısı gereği bu durum gayet anlaşılabilir. Ancak bu matematiğe göre herkes aptaldır ve kimse aptal değildir.