İslam dininde iki Bayram var: Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı. İki Bayramın her biri farklı dini vecibelerle bağlantılıdır. Ramazan Bayramı Müslümanlığın şartlarından Oruç tutulan Ramazan ayının bitiminde başlıyor ve üç gün devam ediyor. Dört gün devam eden Kurban Bayramı ise yine Müslümanlığın şartlarından biri olan Hac vecibesinin yerine getirildiği günlerde kutlanıyor.
İki Bayramın ortak özelliği ise birinci günlerinde sabah namazından sonra Bayram Namazı kılınmasıdır.Hem Ramazan Bayramı'ndahem Kurban Bayramı'nda aileler, komşular ve arkadaşlar birbirlerinin bayramını kutlamak üzere ziyaret ederler.
Son çeyrek yüzyılda tatiller nedeniyle bazı yörelerde aksama olsa da yüzyılların alışkanlığı olarak Bayramlarda çocuklara yeni elbiseler alınır ve bayram harçlığı verilir. Ziyaretlerde tatlı veya şeker ya da çikolatagötürülür, aile bireyleri ve bazı durumlarda da yakın dostlar birbirlerine hediye verirler.
Ancak ilk kez Covid-19 salgını nedeniyle bayram ziyaretleri yapılmayacak, bayram namazı kılınmayacak. İslam tarihinde ilk kez gelenekler ve dini vecibeler yerine getirilmeyecek. Böylesi bir durum savaş zamanlarında bile yaşanmamıştır. Ama yaşanan Cavid-19 salgını nedeniyle gerek ülkeyi yönetenlerin gerek Din yönetiminden sorumlu otoritelerin kararıyla getirilen yasaklar ve sosyal mesafe kuralları nedeniyle 'Sosyal İzolasyon Bayramı' olgusunu yaşıyoruz.
Müslümanların dayanışması, sevinci ve birlikteliği felsefesini içeren Ramazan ve Kurban Bayramlarının en önemli diğer özellikleri ise sevgi ve saygı yanı sıra hoşgörü ve dargınlığın sona erdirilmesi değerlerine öncelik ve önem verilmesidir. Bayramlarda yaşlılar ve büyükler hatırlanır ve onlara saygı gösterilirken küçük büyük ayrımı olmaksızın herkesin birbirini sevmesi öğütlenir. Ancak sosyal izolasyon nedeniyle bu kez farklı bir Bayram yaşıyoruz.
Yüzyılların Bayram ve Bayramlaşma gelenekleri zorunlu olarak ve mutabakat içinde zorunlu olarak değişen bir Bayram yaşıyoruz. Bu duruma gelecekte sosyal değerlerde ciddi bir değişim yaşanacağının göstergesi olarak bakmamızı gerektiriyor.