0
4857 sayılı İş Kanununun 32. Maddesi uyarınca genel anlamda ücret işçiye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak kural olarak, Türk parası ile ödenir. Yabancı para olarak kararlaştırılmış olması halinde ise ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödeme yapılabilir.
İş Kanununun 39. Maddesi uyarınca, işçiye ödenecek ücret asgari ücretin altında olamaz.
Ücret en geç ayda bir ödenir. Ancak, iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir. Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır. Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.
İş Kanununun 102/a maddesinde belirtildiği üzere, ücret ödemelerini süresi içinde kasden ödemeyen veya eksik ödeyen, asgari ücreti işçiye ödemeyen veya noksan ödeyen işveren, işveren vekili ve üçüncü kişiye bu durumda olan her işçi ve her ay için ayrı ayrı olmak üzere para cezası verilir.
İş sözleşmelerinin sona ermesinde, işçinin ücreti ile sözleşme ve Kanundan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunlu olup, tüm bunlar iş sözleşmesinin sona ermesiyle muaccel hale gelir. Ücret alacaklarında zamanaşımı süresi beş yıldır.
SORULARINIZI BEKLİYORUZ
Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.