0

İş kazalarında Türkiye’nin kötü bir karnesi var. İş kazalarının önlenmesiyle ilgili olarak işverenin ve işçilerin bazı yükümlülükleri var.

İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

İşverenin genel yükümlülüğü 6331 sayılı Kanun’un 4. maddesinde düzenleniyor. Bu çerçevede işveren;

- Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.

- Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır. .

- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar.

- Görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik açısından işe uygunluğunu dikkate alır.

- Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır.

İŞÇİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

İşçilerin de 6331 sayılı Kanun’un 19. maddesinde düzenlenmiş. Bu çerçevede çalışanlar;

- İşyerindeki makine, araç, gereç, cihaz, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde ve bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemek, ayrıca kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak zorundadır.

- İşyerinde sağlık ve güvenlik yönünden ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, işverene veya çalışan temsilcisine derhal haber vermek zorundadır.

- Kendi görev alanında, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için işveren ve çalışan temsilcisi ile iş birliği yapmak zorundadır.

- Teftişe yetkili makam tarafından işyerinde tespit edilen noksanlık ve mevzuata aykırılıkların giderilmesi konusunda, işveren ve çalışan temsilcisi ile iş birliği yapmak zorundadır.