Uykuya dalmada güçlük yaşıyor veya uyuyamıyorsanız insomnia denilen uykusuzluk hastalığını yaşıyor olabilirsiniz. Aslında birçok kişinin yaşadığı bu sorun bir uyku bozukluğudur.

Uykusuzluk hastalığına sahipseniz uyandığınızda kendinizi yorgun, enerjiniz düşük hissedersiniz. Bu günlük yaşantınızı tamamen etkileyen bir durumdur.

İnsanlar arasında uykuya duyulan ihtiyaç farklılık gösterir. Ancak yetişkin bir bireyin günde 6 ila 8 saat uyuması önerilir. Herhangi bir sağlık sorununa bağlı olmadan bir ay veya daha uzun süreli yaşanan uykusuzluk durumlarında ise doktora danışılması gerekir.

Uykusuzluk belirtileri arasında;

Geceleri uykuya dalmakta zorlanma, gece uyanma, çok erken uyanma, uyku sonrası dinlenmiş hissetmeme, sinirlilik – depresyon, dikkat toplamada zorluk, uyuma konusunda endişe hali, gün içinde artan kazalar ve hatalı işler yapma durumu yer alır.

Kronik uykusuzluk hali stres, yaşanan olaylar veya yanlış uyku alışkanlıklarından kaynaklanabilir. Neden gerçekleştiğini bilmeden uykusuzluk sorununu çözmek uzun zaman alabilir.

Özellikle stresli bir iş veya ev hayatı uykusuzluğa neden olan en önemli faktördür. Sevilen birinin ölümü, boşanma, işten çıkarılma gibi durumlar travma yaratma etkisi nedeniyle uykusuzluğa sebep olabilir.

Vücudun alıştığı düzenin dışında olan seyahat durumları veya çalışma saati değişiklikleri de uykusuzluk yaratabilir.

Düzensiz uyku durumları, uyumadan önce televizyon izlemek, aşırı yemek yemek, bilgisayar oyunları gibi aktivitelerle uğraşmak uyku döngüsünü olumsuz etkiler.

Bunların dışında bazı ruhsal sorunlarda uykusuzluk yaratabilir. Antidepresan, tansiyon ve astım ilaçları uyku bozukluğu oluşturan yan etkiler içerebilir. Insomnia'ya neden olan tıbbi hastalıklar arasında ise kronik ağrı, kanser, diyabet, kalp hastalığı, astım, reflü, aşırı aktif tiroid, Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığı sayılabilir.

Aşırı kafein, alkol ve nikotin tüketimi uyarıcı etkiye neden olduğundan derin bir uykuya geçilmesini olumsuz etkiler.

Uykusuzluk nedeniyle doktora yapılan başvurularda öncelikle fiziki muayene gerçekleştirilir. Uyku sorununa neden olan alışkanlıklar gözden geçirilir. Gerekli görülen durumlarda uyku merkezinde kişinin uyku esnasında beyin fonksiyonları, nabzı, solunumu, vücut hareketleri incelenir. Buradan elde edilen bilgilere göre insomnia tanısı konulur.