0

KDV Kanununun 57. maddesi ile, perakende satışı yapılan mallara ait etiketlerde katma değer vergisinin, satış fiyatına dahil olup olmadığının açıkça belirtilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

Katma değer vergisi satış fiyatına dahil ise, etikette “Katma değer ver­gisi fiyata dahildir” ibaresi konulacaktır. Katma değer vergisi satış fiya­tına dahil değil ise, etikette satış fiyatı ve katma değer vergisi ayrı ayrı gös­terilecektir.

Kanunun 57. maddesinin 2. bendine göre, KDV’nin fatura ve benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmesine gerek bulunmayan işlemlerde, verginin etikette gösterilmesi yada satış fiyatının içinde bulunduğunun belirtilme­sine gerek bulunmamaktadır.

KDV Kanununun 57. madde hükmü, müşterinin ödeyeceği fiyatı önce­den bilmesi amacıyla getirilmiştir. Bu uygulama satıcı ile müşteri arasın­daki sürtüşmeleri önleyecektir. Katma değer vergisinin etikette Kanunun öngördüğü şekilde gösterilmesi, etiket zorunluluğunu uygulayan ve denet­leyen kamu kurumu tarafından dikkate alınacak bir husustur.

Maliye Bakanlığı, KDV Kanununun 34 ve 57. maddelerine istinaden; perakende mal satışları ile hizmet ifalarında, 01.06.1986 tarihinden itiba­ren verginin fiyata dahil edilerek etiket ve belgelerde gösterilmesini karar­laş­tırmıştır. Uygulama 22 ve 24 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerindeki açıklamalar çerçevesinde yürütülmektedir.

UYGULAMANIN KAPSAMI

Gerçek usulde vergilendirilen katma değer vergisi mükelleflerinden pe­rakende mal satışı yapanlar ile hizmet ifa edenlerin mal satışlarına ve hiz­metlere ait etiket ve listelerdeki fiyatlar, katma değer vergisi dahil tek tutar olarak ifade edilecektir. Etiket ve listelere fiyatların hemen altına gelecek şekilde “FİYATLARIMIZA KDV DAHİLDİR” ibaresi yazılacaktır. Bu ibare elle yazılabileceği gibi kaşe kullanmak suretiyle de basılabilir veya önceden matbaada bastırılabilir.   

Uygulama kapsamına, satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satanlar yani perakende satış yapanlar ile hizmet ifa eden katma değer vergisi mükellefleri dahil bulun­maktadır.1

Bir satışın perakende satış sayılabilmesi için; malın alıcı tarafından ay­nen veya işlendikten sonra tekrar satışa arzedilmemesi, tüketilmesi veya sarf malzemesi olarak kullanılması ve satın alan kişilerin normal ihtiyacın­dan fazla olmaması gerekir.

LEVHA ASMA ZORUNLULUĞU

Fiyatlarını vergi dahil tek tutar olarak belirleyen mükellefler, “FİYATLARIMIZA KATMA DEĞER VERGİSİ DAHİLDİR” ibaresini taşıyan en az (20 cm x 30 cm) ebadında bir levhayı işyerlerine müşterilerin görebi­le­ceği bir yere asmak ve vitrinlerin bulunması halinde; aynı ebatta, aynı iba­reyi taşıyan ikinci bir levhayı da müşterilerin rahatlıkla görebilecekleri şekilde vitrinine koymak zorundadırlar.

Ancak, konu ile ilgili bir özelgede,

“Serbest muhasebecilik ücretlerine ait işyerinin görünür bir yerinde asılmış olan tarifede fiyatlara KDV’nin dahil olduğuna dair ibare bulunması halinde, ayrıca söz konusu levhanın asılmasına gerek bulunmadığı “

belirtilmektedir2

DİPNOT

1 -Ayrıca Bkz. Şahin UÇAR, “Perakende Satışlarda KDV’nin Fiyatlara Dahil Edilmesine İlişkin Esaslar ve Sonuçları”, Mali Sorunlara Çözüm, Yıl:2, Sayı:6, Haziran 1986, s.12-15.

2 -MB’nin, 03.05.1991 tarih ve B.070. GEL.0.60/57-14 sayılı Özelgesi.