Covid-19 virüsünün ortaya çıktığı ve etkisini göstermeye başladığı Ağustos 2019'dan bu yana ekonomi çarkının işleyişinde önemli değişiklikler yaşanıyor. Sosyal mesafenin korunması ve insanların bir araya gelmesinin kısıtlanması önce tüketimde sonra üretimde ciddi bir daralmaya yol açtı. Bu arada dağıtım ve tüketiciye ulaşım bağlamında yeni araçlar ve kanallar ortaya çıktı. Özellikle dijital ticaret gelişirken internet ticaretinin yaygınlaşması küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri ve bireysel girişimcileri de kapsamı içine aldı.

Bu süreçte tüm ülkelerde Hükümetler teşvik ve yardım önlemleri ile ortaya çıkan sıkıntıları önlemeye, kamu yükümlülüklerini ertelemeye ve finansman kaynakları yaratmaya yönelik politikaları devreye soktular. Bu amaçla tüm ülkeler karşılıksız para basarak piyasada nakit sıkıntısının doğmasını önlemeye çalışıyorlar.

Bu süreçte Covid-19 virüsüne yakalanıp tedavi olanların sayısı artarken diğer taraftan bu süreçte virüse bağışıklık sahipleri birlikte dikkate alındığı Dünya nüfusunda Covid-19 virüsünden etkilenmeyenlerin sayısı artıyor. Bu durum normalleşme sürecine dönüş odaklı tartışmaların artmasına ve bu yönde baskıların artmasına, gündemin normalleşme tartışmalarına odaklanmasına neden oldu.

Normalleşme süreci ekonomik faaliyetler, sosyolojik ve psikolojik açıdan ele alınırken sağlık koşulları ve eğitimin sürdürülmesi gereği bağlamındaki tartışmalar öne çıkıyor. Kuşkusuz normalleşme sürecinin en önemli boyutu ekonomik çarkın döndürülmesi ve bu süreçte işsizlik olgusunun önlenmesidir.

Normalleşme sürecinin en önemli sorunu kamu gelirlerindeki azalışlar yanı sıra bundan sonra beklenen gelirlerdir. Bu nedenle kamu politikalarında, yatırımlarda ve olanakların geliştirilmesinde, dijital ekonomide sınırların belirlenmemesi nedeniyle bazı ülkelerde yaşanan vergi kayıpları, kamu gelirlerinde beklenen kronik azalma eğilimlerin önüne geçmek amacıyla esnek politikaların geliştirilmesi ve uygulamaların dikkatle izlenmesi gerekmektedir.

Normalleşme odaklı esnek politikaların niteliği ile ilgili eğilimler ve arayışlar her ülkede öncelikli olarak ele alınmaktadır. Bu süreç zenginler için daha fazla kazanç elde etmelerini sağlayacak koşulları beslemektedir. Bu nedenle hükümetlerin bu fırsatlara karşılık halkı koruyacak ve kamu gelirlerine katkı sağlayacak kararları alması ve gerekli düzenlemeleri yapmayı sağlayacak politika arayışlarında birlik ve bütünlük sağlamaları gerekmektedir.