Cem Barlas ARSLAN
Bir gece Atatürk trenle Eskişehir'e doğru gidiyordu. İşlerini tamamlayınca da İzmir'e annesini ziyarete gidecekti. Ancak haber tam da yoldayken geldi!..
Ali Çavuş kompartımanın kapısı önünde duruyor ve acı haberi nasıl vereceğini düşünüyordu. O esnada içeriden ses geldi. Atatürk uykudan sıçramıştı.
Ali Çavuş'a seslendi, O da hemen içeri girdi. Atatürk yatakta oturmuş bekliyordu. Birden telaşla sordu:
- Ne demeye kapıda bekliyorsun sen?
- Uyku tutturamadım da Paşam...
- Annemden haber var mı?'
- Az önce bir telgraf geldi dediler, şifreyi çözünce size sunacaklar.
- Boşuna kıvranma Ali, benden saklamaya çalışma. Ben haberi aldım.
Ali Çavuş belli etmeden merakla sordu:
- Ne haber aldın ki paşam? Hayır haber inşallah?..
Atatürk usulca anlatmaya başladı:
- Az önce dalmışım. Rüyamda yeşil bir ovada anamla el ele geziniyorduk. Bana bir şeyler anlatıyordu. Birden bir fırtına çıktı, sel bastırdı, anamı aldı götürdü. Hiçbir şey yapamadım. Hiç, hiç!..
Derken... Atatürk telgrafı istedi. Az sonra Ali Çavuş telgrafla içeri girdi. Atatürk'e kağıdı uzattı ve Sen sağ ol paşamdedi.
- Millet sağ olsun...
ANNELERİN HAKLARI
Bugün Anneler Günü. Gönlümüzde, paha biçilmez bir değere sahip olan anneler, bugünkü konumlarına kolay gelmediler.
ÇOK EŞLİLİKTEN TEK EŞLİLİĞE
17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile erkeklerin birden fazla kadınla evlenmeleri ve tek taraflı boşanmaları ile ilgili hakları kaldırıldı. Kadınlara, boşanma hakkı, velayet hakkı ve tasarruf hakkı verildi.
SEÇME VE SEÇİLME
Kadınlar, seçme ve seçilmehakkına 1934 yılında kavuştu. 8 Şubat 1935 tarihinde ise, TBMM 5. Dönem seçimleri sonucu, 17 kadın milletvekili ilk kez Meclis'e girdi.
ÇALIŞMA HAYATI
8 Haziran 1936 tarihinde, İş Yasası'nın kabul edilmesiyle, kadınların çalışma hayatını ilgilendiren bazı düzenlemeler yapıldı. 22 Aralık 1966'da ise eşit değerde iş için, kadın ve erkek işçiler arasında ücret eşitliği sağlandı.
KOCANIN İZNİ VE SOYADI
29 Kasım 1990 tarihinde, Medeni Kanun'da yer alan Kadının çalışmasını kocanın iznine bağlayan hüküm iptal edildi. 22 Mayıs 1997 tarihinde ise, kadının evlendikten sonra, kocasının soyadının yanı sıra, kendi soyadını da kullanabilmesine olanak sağlandı.
VERGİDE AYRI BEYAN
1998 yılına kadar, kadının vergiye tabi geliri, Aile reisi beyanıadı altında, kocası tarafından beyan ediliyordu. 29 Temmuz 1998 tarihinden itibaren, bu uygulamaya son verildi.
'Büyük başarılar, kıymetli anaların yetiştirdikleri seçkin evlatlar sayesinde olmuştur.'
Mustafa Kemal ATATÜRK