Başvuru için gerekli evraklar;

Başvuru, Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesinde yer alan başvuru formu kullanılarak resmi dilde yapılır. (İçtüzük m. 59/1)

Başvuru formuna aşağıdaki belgelerin ya da onaylı örneklerinin eklenmesi zorunludur:

- Kanuni temsilci veya avukat vasıtasıyla takip edilen başvurularda başvurucuyu temsile yetkili olduğuna dair mevzuata uygun belge (İçtüzük m. 59/3),

- Harcın ödendiğine dair belge (İçtüzük m. 59/3)

- Başvuru bizzat yapılmış ise başvurucunun kimliğini tespite yarar resmî belgenin onaylı örneği (İçtüzük m. 59/3),

- Tüzel kişi adına kanuni temsilcinin başvurması halinde, başvuru tarihi itibarıyla temsile yetkili olunduğunu gösteren resmî belgenin onaylı örneği (İçtüzük m. 59/3),

- Nihai karar ya da işlemi öğrenme tarihini gösteren belge (İçtüzük m. 59/3),

- Başvuruda ileri sürülen hak ihlali iddialarını temellendirecek belgelerin onaylı örnekleri (İçtüzük m. 59/3),

- Tazminat talebi varsa uğranılan zarar ve buna ilişkin belgeler (İçtüzük m.59/3),

- Olağan ve olağanüstü kanun yolu başvuru dilekçelerinin onaylı örnekleri (İçtüzük m. 59/3),

- Başvuru süresinde yapılamamışsa varsa mazereti ispatlayan belgeler (İçtüzük m. 59/3),

- Adli yardım talebi varsa başvurucunun yargılama giderlerini karşılayabilecek durumda olmadığını gösteren mali durumuna ilişkin belgeler ile mevzuatta adli yardım talebinde bulunabilmek için öngörülen diğer belgeler (İçtüzük m. 59/3).

Başvuru formunda belirtilen bilgilerde ve başvuruyla ilgili koşullarda herhangi bir değişiklik olduğunda bunun Mahkemeye bildirilmesi zorunludur. (İçtüzük m. 59/5)

Bireysel Başvuru Bürosu gelen başvuruları şeklî eksiklikler bulunup bulunmadığı yönünden inceler. Başvuru formunda veya eklerinde herhangi bir eksiklik tespit edilmesi halinde, bunların tamamlattırılması için başvurucuya, varsa avukatına veya kanuni temsilcisine on beş günü geçmemek üzere kesin bir süre verilir. (İçtüzük m. 66/1)

Başvurudan önce idari ve yargısal başvuru yolları tüketilmelidir. İhlale neden olduğu ileri sürülen işlem, eylem ya da ihmal için kanunda öngörülmüş idari ve yargısal başvuru yollarının tamamı bireysel başvuru yapılmadan önce tüketilmelidir. (Kanun m. 45/2)

Mahkeme, Anayasanın uygulanması ve yorumlanması veya temel hakların kapsamının ve sınırlarının belirlenmesi açısından önem taşımayan ve başvurucunun önemli bir zarara uğramadığı başvurular ile açıkça dayanaktan yoksun başvuruların kabul edilemezliğine karar verebilir. (Kanun m. 48/2)(1)

---------------------------------

[1]Av. Berfin ARSLAN, Av. Ayşegül KAMALI, Av. Duygu AKSÜNGER, Av. Şeymanur YÖNT, Av.Bahoz Can DENLİ, Av. Dilan KARAHAN, Av. Elif BABAN ve Stj. Av. Nurdan ÖZÇELİK, 'Temel İnsan Hakları Mevzuatı', İstanbul Barosu Yayınları, Ocak 2020, s.16-17.