Türkiye sınırları içinde bulunan binalar Emlak Vergisi Kanunu (EVK) hükümlerine göre bina vergisine tabidir ve bina vergisinin matrahı 29’uncu maddeye göre hesaplanan vergi değeridir.
 

Emlak Vergisi Kanunu’nun 23’üncü maddesine göre, yeni inşa edilen binalar için; inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı, Emlak Vergisi Kanunu’nun 33. maddesinde yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde (8 numaralı fıkra hariç) değişikliğin meydana geldiği, bütçe yılı içinde emlakın bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye bildirim verilmektedir.
 

Binalar için emlak vergisi hesaplanmasına esas vergi değeri, EVK’nın 29’uncu maddesine göre, “Hazine ve Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları müştereken tespit ve ilân edilecek bina metrekare normal inşaat maliyetleri ile takdir olunan arsa veya arsa payı değeri  esas  alınarak  hazırlanmış  bulunan  tüzük  hükümlerinden  yararlanılmak  suretiyle” hesaplanan bedeldir.
 

EVK’nın 31’inci maddesinde “vergi değerlerinin takdirinde şehir ve köylerin tabii, iktisadi ve bölgesel şartlarına göre nazara alınacak piyasa bedeli, maliyet bedeli, kira veya yıllık istihsal değeri  gibi  normlar  ile  uyulacak  usul  ve  esaslar,  mükelleflerden ve  üçüncü  şahıslardan istenecek  bilgilerin  tüzükte”  belirtileceği  düzenlemesi  yer  almaktadır.  Bu  maddeye  göre hazırlanan 29.02.1972 tarih ve 7/3995 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki” Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerlerinin Takdirine İlişkin Tüzük”, 15.3.1972 tarih ve 14129 sayılı Resmi  Gazetede  yayımlanarak  1.3.1972  tarihi  itibariyle  yürürlüğe  girmiştir.  Söz  konusu Tüzüğe göre vergi değerinin belirlenmesinde binalar “taşıyıcı sistemlerine” göre gruplara ve “inşaat özelliklerine” göre sınıflara ayrılmaktadır.
 

2025 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile  Çevre  ve  Şehircilik  Bakanlığınca 16.08.2024  tarihli  ve 32634 sayılı  Resmi Gazetede yayımlanan 85 seri No.lu Emlak Vergisi Genel Tebliği ile ilan edilmiştir.
 

Emlak vergisi mükellefiyeti 2024 yılından devam edenlerin vergi matrahları, 2025 yılı için ayrıca bir  düzenleme  yapılmadığı  takdirde  yeniden  değerleme  oranın  yarısı  oranında arttırılarak hesaplanacaktır.

------------

Kaynak: TÜRMOB