Seçim geride kaldı. Cumhurbaşkanlığına birinci turda Sayın Recep Tayyip Erdoğan seçildi. Cumhur İttifakını oluşturan partilerden AK Parti 295, MHP ise 49 milletvekili olmak üzere toplam 344 milletvekilini aldı. Görünüşte, Cumhur İttifakı bozulmazsa parlamentoda çoğunluğu elde etmiş durumda.

Seçilen milletvekillerinden Cumhuriyet Halk Partisi dışındaki partiler AK Parti ile ittifak kurdukları zaman benzer sayıya ulaşabilirler. Bu nedenle AK Parti ve MHP birlikte 5 yıllık seçim sürecini aşmaya çalışacaklardır. Kendi parti kimliklerini koruyacak çıkışlar yapacaklardır. Ama sonuçta çıkışların dışına daha önce anlaştıkları çözümleri, mutabakat olarak kamuoyuna duyuracaklardır. Yeni siyasi sistem, böylesi siyasi yaklaşımlara ve politikalara açıktır.

Sonuç ne olursa olsun AK Parti kendi kendini değiştirmiş yeni yapısıyla, farklı yöntemlere başvuracağı anlaşılıyor. Bu nedenle değişen hükümet rejiminin dayatacağı yeni yapılarla hep karşı karşıya kalacağız.

Başka bir deyişle, artık Türkiye, yeni bir düzenin kurallarına göre yönetilecek. Bu düzen ister istemez beraberinde yeni bir sistemi de getirmektedir.

Yeni düzende parlamento ile yürütme arasındaki bağ kopacaktır. Yeni düzende yeni kurulacak yeni hiyerarşiler ve halkla ilişkilerde yeni yaklaşımlarla karşı karşıya kalacağız. Bu düzenin yaratacağı yeni sistem ise iletişim dilinden hesaplaşma diline, hesap verebilirlikten kapalı duruşa kadar uzanan bir dizi uygulamayı beraberinde getirecektir.

Yeni düzende insan ilişkilerindeki kutuplaşma yaklaşımının nasıl kullanılacağı daha açıklığa kavuşmamıştır. Genel anlayışımız yeni yaklaşımlarda yararlanacak eski yöntemler, belirli bir uyum devresinden sonra yerini farklı anlayışlara terkedecektir.

Bugünden itibaren gelişmeleri iyi takip ederek, iktidar tarafından gündeme getirilecek yeni düzenin ve yeni sistemin parametrelerini kontrol edecek şekilde yapılanmasına olanak sağlamalıyız.

Bu nedenle yeni düzenin ve yeni sistemin olası çatısını iyi tahmin etmek ve ilişkilerdeki yapılandırmalarda yararlanılabilir odak haline getirilmelidir.

Yeni düzeni ve yeni sistemi aşmak kolaydır. Yeter ki taleplerle ihtiyaçları karşılama anlayışlarının bütünleşmesi sağlanmalıdır.

Bekleyip, görelim.