Covid-19 Pandemisi, tüm dünyada ticari ve sosyo-kültürel tüm kural ve alışkanlıkların değişmesine neden oldu. Bu süreçte, tüketicilerin hayatlarını kolaylaştıran dijitalleşme, hayatımıza hızlı şekilde geçiş yaptı.

Bu değişimle, pazarlama teknikleri ve yüz yüze alışverişler, baş döndürücü bir hızla yerini dijitalleşmeye bıraktı... Ulaşılması güç, dünya ölçeğinde önemli birçok müze ve sanat galerisi sanal olarak gezinme fırsatı bulundu.

Pandemi salgınından korunabilmek için evde kalanlara bir hizmette Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından verilmeye başlandı. TÜBA, çok önemli bazı akademik ve kültürel yayınları ücretsiz online erişime açarak ilgilenenlerin hizmetine sundu.

Yapılan yazılı açıklamaya göre TÜBA, 2014 yılından bu yana yürüttüğü Türk İslam Bilim Kültür Mirası (TİBKM) Projesi kapsamında şimdiye kadar yayımlanan 29 eseri online erişime açtı.

Pandemi süresince Bilim ve Düşün ile Ders Kitapları Serisinin yanı sıra Yaşam Öyküleri Dizisi ve raporları da açık kaynak olarak yayımlayan TÜBA, son olarak TİBKM Projesi eserlerini http://www.tuba.gov.tr/tr/yayinlar/suresiz-yayinlar ağ sayfası üzerinden kamuoyuyla buluşturuyor.

TÜBA'nın 'toplumda bilimsel yaklaşım ve düşüncenin yayılmasını sağlamak, bilimin öneminin ülke kamuoyunca takdir ve kabulünü sağlamak, gençleri bilim ve araştırma alanına yönlendirmek' hedefiyle başlattığı ve Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen TİBKM Projesi dahilinde toplam 29 eser yayımlandığı belirtilen açıklamada, dil bilimden, astronomiye, tıptan ekonomiye değin pek çok alandaki klasik eserin tıpkıbasımı, transliterasyonu, günümüz Türkçesine çevrilerek yayımlandı ve şimdi ilgilenen herkesin faydasına sunulduğu vurgulandı.

TÜBA Asli Üyesi ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'tan Merhum TÜBA Üyesi Prof. Dr. György Hazai'ye, TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Feridun Emecen'den İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak'a pek çok bilim insanının imzasının bulunduğu eserlerle yeni nesillerin geçmişin önemli Türk bilim insanlarını tanımaları ve onlara hak ettikleri değeri vermeleri sağlanıyor.

TİBKM Projesi, insanlığın bilgi birikimine katkıda bulunmuş, Türk-İslam bilim ve kültür mirasına ait olan ve pek çoğu kütüphanelerdeki atıl durumlarından kurtarılarak bilim ve kültür insanlarımızla gelecek kuşakların yararına sunulan eserin yanı sıra pek çok eser de ilk defa Türkçeye kazandırıldı. Diğer yandan Türk düşünce tarihinde büyük öneme sahip, Arapça, Farsça ve farklı Türk lehçelerindeki eserler, günümüz Türkçesiyle 21. yüzyıl okuyucularına ulaştırıldı, Türklerin düşünce ve kültür tarihindeki konumunu da vurguladı. 100 eser hedefiyle planlanan Proje kapsamında yayımlanacak olan pek çok eserin ise çalışmaları devam ediyor.