Nakit Bütçesinin Hazırlanması

Nakit bütçesinin hazırlanmasında ilk aşama, söz konusu bütçenin kapsayacağı sürenin belirlenmesidir. Nakit bütçesi günlük, haftalık, aylık, yıllık vb. zaman aralıkları için hazırlanabilmektedir. Hazırlanacak bütçenin kapsayacağı süre, işletme nakit akımlarının istikrarlılığı ve tahmin edilebilirliği ile yakından ilişkilidir. Süre uzadıkça veya ekonomik koşullara ilişkin istikrarsızlık arttıkça nakit akımlarına ilişkin sağlıklı tahmin yapma olanağı azalacağından, hazırlanan bütçe nispeten daha kısa süreleri kapsayacaktır. Nakit akımlarının istikrarlı olduğu ve para akımlarına ilişkin belirsizliğin azaldığı ölçüde para akımı tahminleri daha sağlıklı yapılabileceğinden nispeten daha uzun süreleri kapsayan bütçeler hazırlanabilecektir.

Nakit bütçesinin hazırlanmasında ikinci aşama, ele alınan döneme ilişkin para girişi ve çıkışlarının saptanmasıdır. İşletmelerin en önemli nakit girişleri peşin satışlardan ve önceden yapılmış kredili satışlardan doğan tahsilatlardan oluşur. Eğer varsa nakit girişine yol açacak diğer işlemlerde (faiz tahsilatları, kar payı tahsilatları, yeni borçlanmalardan sağlanan kaynaklar vb.) dikkate alınmalıdır. İşletme faaliyetlerine ilişkin nakit çıkışlarına yol açan bazı önemli işlemler ise hammadde malzeme alı mı, maaş ve ücret ödemeleri, dağıtım giderleri gibi işlemlerdir. Eğer varsa nakit çıkışına yol açan diğer tüm işlemlerde (borç anapara ve faiz ödemeleri, ortaklara karpayı ödemesi vb.) saptanmalıdır. işletmenin kredili satış koşulları da dikkate alınarak nakit giriş ve çıkışları aylar, haftalar vb. her bir dönem için tahmin edilir.[1]

--------------------------

[1] Nurhan Aydın, Mehmet Şen, Niyazi Berk, 'Finansal Yönetim-1', ANADOLU ÜNİVERSİTESI YAYINI NO: 2577 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINI NO: 1547, Haziran 2012, Eskişehir, s. 154.