0

Vergi ve cezalarla ilgili, 6736 sayılı yeni borç yapılandırma yasası yürürlüğe girmiştir. 31.10.2016 tarihine kadar borçlu mükelleflerin banka hesaplarına e-haciz uygulanamaz.

6736 sayılı Vergi Borçları İle İlgili Yeni Yapılandırma Yasası 19.08.2016 gün ve 29806 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Buna göre; vergi, SGK borçları başta olmak üzere pek çok Kamu alacağı için yeniden yapılandırma hükümlerine göre vadesi 30.06.2016 tarihine kadar olan borçlar yapılandırılmaktadır.

Buna göre;

1- Vadesi 30.06.2016 tarihine kadar 6736 sayılı Yasa'nın ilgili hükümlerine göre borçlar 18 eşit takside kadar vadelendirilecektir.

2- Bu Yasadan yararlanma konusunda başvuru süresi 31.10.2016 tarihine kadar yapılandırma müracaatları gerçekleştirilecektir.

3- Yapılandırma istemleri standart dilekçe (EK2/A) ile gerçekleştirilecektir.

4- Müracaatlar elektronik ortamda veya posta ile taahhütlü olarak yapılabilir.

5- Evvelki borçlar için 6552 sayılı Yasanın 73. Maddesine göre devam eden borçlar varsa bu borçlarda 6736 sayılı Yasanın 2. Maddesi kapsamında yapılandırma konu edilebilecektir.

6- Vergi daireleri mükelleflerin talebi üzerine 6736 sayılı Yasaya göre taksitlendirme çizelgesi düzenleyip, mükelleflere tebliğ edecektir.

7- Mükellefler nezdinde başlanılmış olan e-hacizlerin bu kapsamda 6736 sayılı Yasaya göre dilekçe verip, taksitlendirenlerle ilgili olarak satış, icra, araç bağlama, e-haciz tamamıyla durdurulması gerekir.

8- Yapılandırma müracaatında bulunan mükelleflere uygulanan e-hacizler kaldırılır, banka hesaplarındaki hacizler çözülür.

9- Borcu olan mükelleflerin evvelki aşamalardaki sorunlu hale gelen banka hesapları haczin kaldırılmasıyla birlikte çözüleceğinden dolayı banka çalışmaları normal hale getirilmelidir. (Kredi kartı, kredi hesapları vs. )

10- Aynı yapılandırma uygulaması SGK' ya prim borcu olan işverenler içinde geçerli olacağından dolayı gerçek ve tüzel kişilerin SGK kurumlarına 6736 sayılı Yasa gereğince yapılandırma dilekçesi vermeleri gerekecektir. Bu konuda kurum tarafından yayınlanan 2016/18 sayılı Genelge kapsamındaki standart dilekçeler doldurularak kuruma sunulmalıdır.

11- Sonuç olarak, Türkiye çapında bütün vergi dairelerine ayrı ayrı borcu bulunan bütün mükelleflerin standart dilekçelerle yeni yapılandırma Yasasından yararlanmaları halinde haklarında uygulanan e-hacizlerin kaldırılması gerekecektir. Böylece vergi ve sigorta borcu olan mükelleflerin yapılandırma talepleri nedeniyle kendileri hakkında uygulanan hacizlerin kaldırılması gerekir. Yapılandırma talebi salt amme borçlusu mükellefler tarafından yapılabileceği gibi, tıpkı amme borçlusu gibi değerlendirilen kanuni temsilciler, şirket ortakları, şirket müdürleri, mirasçılar, kayyumlar, tüzel kişi temsilcileri, vakıf veya derneklerin yöneticileri, tasfiye memurları, iflas memurları vs. kimseler tarafından da taksitlendirme talebi yapılabilir. Öte yandan, 3568 sayılı Yasa kapsamında gerçek veya tüzel kişilerin borçları nedeniyle bunlardan dolayı sorumlu sıfatı nedeniyle SM, SMMM ve YMM' lerde kendilerini ilgilendiren müteselsil sorumluluk kapsamında 6736 sayılı Yasadan yararlanabilirler.