Son zamanlarda, çok konuşulan konuların başında kripto paralar geliyor. Hafta içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı da konuya yönelik bir açıklama yaptı. Yapılan açıklama, kripto para kazançlarına vergi getirilecek biçiminde anlaşılsa da konunun vergiden öte birçok boyutu var. Özellikle; suç gelirleri ve transferi, aklama faaliyeti, kripto para yatırımcıları açısından ortaya çıkabilecek mağduriyet bunlardan bazıları!

Dijital lira farklı

Hemen belirtelim medyada da sıklıkla karıştırılan bir konu var. Kripto para konusu üzerinden, Merkez Bankası'nın Dijital Türk Lirası çalışmalarından bahsediliyor.

Dünyada çok sayıda ülkede bu konuda hazırlıklar var. Ancak dijital paralar, kripto paralardan farklı. Her şeyden önce dijital paralar, merkez bankaları tarafından çıkarılacak ve bir merkeze bağlı ve regüle edilebilir olacak. Kripto paralarda ise böyle bir durum söz konusu değil…

Yüksek getiri, yüksek risk

Bugün için paranın soyut ve ilginç hali 2008 yılında ortaya çıkan ve 2013 yılından itibaren gündemi işgal etmeye başlayan kripto paralar. Özellikle son aylarda, küresel çapta yaşanan gelişmeler paralelinde, başını Bitcoin'in çektiği kripto paralar önemli yatırım ve değişim aracı haline geldi. Geleneksel yatırım araçlarına göre daha yüksek getiri sağlayan kripto paralar, bireysel ve kurumsal yatırımcıların ilgisini çekiyor. Getiri yüksek olabilirken, kayıpta bir o kadar yüksek olabiliyor.

Kripto para birimleri, blokzincir üzerinden transfer, ödeme ve yatırım sağlıyor. Diğer para birimlerinden farklı olarak merkezi hükümetler tarafından tedavüle çıkarılmıyor ve desteklenmiyor. Bu paralar sadece şifreler kullanılarak yerleştirildiği sanal cüzdanlardan yine şifreler aracılığıyla kullanılabiliyor.

Kripto paraların işleyiş süreci grift bir yapıya sahip ve ağ işleyiş zinciri birbiri ile bağlantılı. Somut olarak elde bulunmayan ancak sistem üzerinde e-cüzdan bünyesinde bulunan değer, transferi onaylandığında fiziki olarak yer değiştirmemesine rağmen, başka bir kullanıcının uhdesine geçmiş oluyor. Kullanıcının tespiti de şimdilik olanaksız gibi.

Türkiye'de ilgi büyük

Türkiye'de de kripto paralara olan ilgi günden güne artıyor, yerli kripto para borsalarının işlem hacimleri yükseliyor. Ayrıca, çok sayıda Türk yatırımcı, yabancı borsalarda da kripto para işlemleri yapıyor. Küresel Tüketici Anketi'ne göre Türkiye, kripto para sahipliği açısından Dünyada 4'üncü iken, Avrupa'da ilk sırada.

Aman dikkat!

Popülaritesi artan kripto paralarla ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar var. Öncelikle piyasanın volatilitesinin yüksek olduğunu ve risk barındırdığını bilmek gerek. Dakikalar içinde yüksek karlar yapılsa da aynı şekilde kaybetme olasılığı var. Konunun uzmanlarının görüşlerine başvurmadan ve teknik analiz bilmeden, kulaktan dolma haberlerle işlem yapanların sonu maalesef hüsranla bitebilir. Özellikle de kredi çekerek, borçlanarak, elindeki varlığı satarak bu piyasaya girmek, adeta kumar oynamak gibi. Diğer taraftan güvenilir platformlarda işlem yapmak, cüzdan ve borsa şifrelerini iyi muhafaza etmek gerekiyor. Size yüksek kazanç vadeden dolandırıcıların açtığı trader hesaplardan da uzak durmak lazım.