Bugünlerde halka arz edilen şirket sayısında gözle görülür bir artış vardır. Peki şirketlerin halka açılmasının avantajları nelerdir?

-Yeni Finansman Kaynağı; Şirketler paylarını primli fiyatla halka arz ederek, alternatif finansman yöntemlerine göre daha düşük maliyetli ve uzun vadeli bir kaynak elde etmektedirler. Halka arzda nominal değerin üzerinde pay satışı sonucu emisyon primi elde edilir. Halka arz borçlanma yoluyla elde edilen kaynaklarda olduğu gibi şirketin belirli bir vadede faiz ve anapara ödemesini gerektirmez.

- Likidite; Halka arz sonrasında halka arz edilen payların organize bir piyasa da istenilen zamanda, piyasa arz ve talebine göre oluşan fiyatlardan alım ve satımına imkan sunularak mevcut ortaklara önemli bir likidite imkanı sağlamaktadır.

- Şirketin tanıtımı; Şirketler halka arz sırasında izahname yayınlayarak ve reklamlarda kendi tanıtımlarını yapmaktadırlar. Payları Borsa ' da işlem gören şirketler hakkındaki çeşitli bilgiler, kamunun aydınlatılması ilkesi ve sermaye piyasası mevzuatı kapsamında Kamuyu Aydınlatma Platformu başta olmak üzere, veri yayın kuruluşları, basın ve yayın kuruluşları ile diğer görsel yayın kuruluşları vasıtasıyla yurtiçi ve yurtdışı yatırımcılara ulaşmaktadır.

- Kurumsallaşma; Ülkemizdeki çoğu firma aile firması şeklinde bir oluşuma gitmekte ve sürdürebilirlik konusunda zorluklar yaşamaktadır. Yani şirketin ömrünün kurucusu olan yada yönetimde söz sahibi olan aile bireylerinin ömürleri ile sınırlı olmasını beraberinde getirebilmektedir.

Halka arz; şirketlere şeffaf olma, kamuyu doğru ve zamanında bilgilendirme, bağımsız dış denetim yaptırma, uluslararası muhasebe standartlarını uygulama sorumlulukları yüklediği için söz konusu şirketler tüketiciler, yatırımcılar ve kreditörler gözünde prestij ve güven kazanırlar.

- İkincil halka arz ve sermaye artırımı imkanı; Şirketler paylarını halka arz ettikten sonra ortaya çıkan kaynak gereksinimleri mevcut ortaklarının rüçhan haklarını kısmen veya tamamen kısıtlamak suretiyle gerçekleştirecekleri 'İkincil Halka Arz' yoluyla karşılayabilecekleri gibi yapacakları sermaye artırımı ile de karşılayabileceklerdir.

- Payların borsa' ya kote edilmesi ve borsa ' da işlem görmesi durumunda firma değerinin ve pay fiyatının belirlenmesi sağlanır.

- Şirketlerin prestijini artırır.

- Kayıtlı sermaye ve raf kayıt sisteminden yararlanılarak daha kolay ve düşük maliyetli sermaye artırımı imkanı elde edilir.

- Tahvil ve bono gibi borçlanma araçları ihraçlarında halka açık şirketler açısından daha yüksek öz kaynak hesaplaması yapılmasına olanak verir.(1)

----------------------

[1]Sermaye Piyasası Kurulu, 'Halka Arz Bilgilendirme Kitapçığı', Haziran 2016, Ankara, s.2-4. https://www.spk.gov.tr/Sayfa/Dosya/73, erişim tarihi: 25.05.2021.