Gebelik kadının beslenme durumunun savunmazsız olduğu bir dönemdir. Bu dönemdeki beslenme hem anne hem de çocuğun hayatında anahtar rol oynar. Gebelikteki en önemli durumlardan biri annenin hem gebelik öncesi hem de gebelik süresince kazandığı ağırlıktır. Annenin gebelikteki beslenme durumu gebeliğin seyrini, bebeğin sağlığını ve doğum ağırlığını etkiler.Düşük doğum ağırlığını önlemek için yeterli ağırlık kazanımı hayati önem taşımaktadır. Ancak anne bu dönemde hem kendisi hem de bebeği için yemek yemesi gerektiğini düşünerek iki kişilik beslenir aynı zamanda hareketsiz bir gebelik süreci geçirirse aşırı kilo alımı kaçınılmaz bir hal alır. Yeterli ağırlık kazanımı ancak gebelik boyunca önerilen düzeylerde enerji, makro ve mikro besinlerin alımı ile sağlanabilir. Gebelikte annenin enerji ihtiyacı sanılanın aksine 1. Trimesterda pek değişmez. 2. Ve 3. Trimesterda ise az bir artış yeterlidir. Bu ihtiyacı belirlenirken göz önünde bulundurulması gereken noktalar da annenin yaşı, hamilelik öncesi kilosu, beden kitle indeksi ve fizyolojik durumudur. Annenin gebelikte aldığı fazla kilolar hem gebelik şekeri riskini hem de bebeğin obezite riskini arttırır. Gebelik öncesi anne normal bir beden ağırlında ise gebeliğini ortalama 11-16 kilo (0,5 kg/hafta) artışıyla tamamlanması istenir.


Aslında gebelikte beslenme dengeli beslenmeden çok da farklı değildir. Aynı dengeli beslenmedeki gibi gebelikte beslenmede de en önemli basamak çeşitli besin gruplarından beslenerek vitamin ve mineral çeşitliliğini sağlanmaktır. Tüketilen besin miktarları önerilen miktarların altında olmamalıdır. Dengeli beslenmeden farkı bu dönemde ılımlı ağırlık kazanımı, uygun vitamin ve mineral takviyesi ve güvenli gıda alımına dikkat edilmesidir. Demir ve folik asit gebelikte gereksinimi artan başlıca besin öğeleridir. Bebek gebelikte demir ihtiyacını annenin depolarından kullanır. Eğer kullanılan bu demir beslenmeyle yerine konulamazsa annede demir eksikliği gelişebilir. Bu yüzden anneye mutlaka demir takviyesi sağlanmalıdır.

Gebelikteki folik asit eksikliği ise bebekte nöral tüp defektiyle sonuçlanır. Bu yüzden gebelik öncesinden başlanarak anneye folik asit desteği verimelidir. Ayrıca kalsiyum ve D vitamini bebeğin kemik gelişimi, annenin de kalsiyum depolarını korumada önemli rol oynar. Eğer anne besinlerle yeterli kalsiyum alamıyorsa takviye yapılmalıdır.

Bizlere @nutritiondiariess Instagram hesabımızdan ulaşabilirsiniz.