Finansal okuryazarlık; birey ve firmaların; bütçeleme, tasarruf, borç alma ve yatırım gibi temel finansal kavramlar konusunda ekonomik koşulları da göz önünde bulundurarak karar alma yeterliliğini ve finansal planlama yoluyla kişisel finans durumunu idare etme yeteneğini gösterdiği durum.
Finansal okuryazarlık sadece finansal piyasalar ve aktörlerinin faaliyetlerini değil, devlet maliyesini de kapsıyor.
TÜRKİYE'DE DÜŞÜK
Finansal okuryazarlık her yaş, cinsiyet ve işkolu açısından geçerli. Her düzeyde ve her kesime finansal okuryazarlık bilinçlendirmesi yapılabilir ve yapmak lazım!..
Dünya Bankası ve Sermaye Piyasası Kurulu işbirliği ile hazırlanan 'Türkiye Finansal Yeterlilik Araştırması' ön sonuçlarına göre ülkemizde finansal okuryazarlık oranı düşük seviyede.
NASIL OLACAK?
Finansal okuryazarlık konusunda özellikle çalışan pek çok kurum ve kuruluş var. OECD, Dünya Bankası, FINRA (Financial Industry Regulatory Authority - Investor Education Foundation) bunlardan bazıları… Ayrıca devletler düzeyinde gerçekleştirilmiş eylem planları bulunuyor. Yani konu önemli.
Bu konuda çalışan tüm kurum, kuruluş ve yapılmış tüm planlamaların ortak başlangıç noktası düzey belirleme.
Öncelikle finansal okuryazarlık düzeyinin belirlenmesi açısından yaş, cinsiyet ve işkolu parametreleri itibariyle farklılaşan algı analizlerinin yapılması gerekiyor.
Düzey belirlendikten sonra belirlenen sorunlara yönelik olarak bilinçlendirme çalışmalarıyapılmalı ve bu çalışmalar belli dönemler itibariyle tekrarlanmalı.
FİNANSAL OKURYAZAR OLUNCA!
- Firma yöneticileri ve de bireylerin finansal konularda bilgi ve bilinç düzeyi artırılarak, sürdürülebilir kalkınma ve büyüme sürecine katkısağlanır.
- Temel iktisadi kavramlara, makroekonomik olaylara ilişkin bilgi sahibi olunur.
- Bütçe, yatırım, tasarruf, vergi, harcama politikaları ve ekonomik hak ve yükümlülükler konusunda bilinç düzeyi artar.
Finansal okuryazar olunca da bireyler;
- Aylık ve yıllık bütçe yapabilme,
- Harcama disiplinine sahip olma becerisi kazanma,
- Finansal riskleri doğru algılamak ve doğru pozisyon alma,
- Borç yönetimini öğrenme,
- Vergi planlamasını öğrenme,
- Tasarruf yapabilme,
- Yatırım kararlarının etkin alınmasını tesis etme gibi beceriler kazanırlar.