Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte 'eğitimde 2023 yılı hedefleri'ni açıklarken kamuoyunda bir heyecan dalgası yayıldı. Açıklanan hedeflerin başlıcaları şunlardır:
1- Ortaöğretimde ders sayısı yarıya düşürülecek.
2- Başarılı öğrencilere mikro kredi verilecek.
3- İlköğretimde teneffüs süreleri arttırılacak, ders saati ve çeşidi azaltılacak.
4- Eğitimde yarışmaya yönelik sınavlar azaltılacak, sınavsız eğitim modelleri geliştirilecek.
5- Sözleşmeli öğretmenlerin zorunlu oldukları görev süreleri 6 yıldan 3 +1 şeklinde 4 yıla indirilecek.
6- Geri kalmış bölgelerde öğretmenler teşvik edilecek.
7- Öğretmenlerin ücretleri arttırılacak.
8- Yabancı dil öğretimi yeniden yapılandırılacak.
9- Zorunlu eğitim 5. yaştan başlayacak.
10- Açıklanan 2023 vizyonunda öğretmenlerin itibarını arttıracak politikalar uygulanacak.
Milli Eğitim Bakanının açıkladığı ve Cumhurbaşkanının da büyük heyecan duyduğunu ifade ettiği 2023 hedeflerinin uygulanmasına ilişkin ayrıntıların önümüzdeki günlerde açıklanacağı belirtildi.
Açıklanan bu hedefler eğitim sürecinde uygulanacak yöntemler olup başlangıçta heyecan vermesi doğaldır. Çünkü ileri sürülen hedefler öğrenciyi daha az yoracak ve kısa vadede mutlu kılacak alışkanlıkları içeriyor. Hedefler arasında geleceğe ışık tutan söylem ise 'bilimin ışığında yeni bir yol haritasının' hazırlanacağının açıklanmasıdır. Ancak kısa vadede öğrenciye mutluluk getiren bu yaklaşımın, geçmişte yapılan bütün eğitim reformlarında, Cumhuriyetin ilk yıllarında yaşanan etkin ve kaliteli eğitimle donanımlı insan gücü yetiştirmeden uzaklaşıldığı hatırlanıldığında sevincimiz kursağımızda kalıyor. Geçmişteki eğitimin her geçen gün reforme ediliyor denerek ezberci ve yarışmacı bir yönteme dönüştüğü bilinen bir gerçek. İnşallah kısa vadede mutluluk getiren bu hedefler geçmişte yaşananları tersine çevirir ve kaliteli bir insan gücünün yetişmesine imkan sağlar. 2000'li yılların başında 2023 yılı için hedeflenen herkesin en az lise mezunu olması ve nüfusun en az yüzde ellisinin üniversite mezunu olması hedefinin, kaliteli insan gücü yetiştirmek suretiyle gerçekleşmesidir.
Cumhurbaşkanının destekleyeceğini açıkladığı politikalar, en az 2000 yılında 2023 yılı için hedeflenen asgari eğitim düzeyinin lise olması sağlansa bile başarı büyük olacaktır. Öğretmenlerin gelir düzeyi arttırılarak daha itibarlı olmalarını sağlamak için katlanılacak maliyetlerin boşa gitmeyeceği açıktır. Çünkü itibarlı ve sorunu olmayan öğretmenlerin, kaliteli eğitimi gerçekleştirdikleri hem eğitim tarihimizde hem de dünyada gözlemlenmiştir.
Eğitimin kaliteli olması için teknoloji ve yaratıcılık olmazsa olmaz faktörlerdir. En büyük dileğim, Eğitim Bakanı Selçuk'un açıkladığı hedeflerin, kaliteli bir yaşamın gerçekleşmesine hizmet edecek olmasıdır.