Kira geliri elde eden gayrimenkul sahibi, kira gelirini vergi kanunlarına göre belirli bir sınırın altında gösteremiyor. Bu sınıra ise emsal kira bedeli deniliyor.

Emsal kira bedeli yıllık olarak hesaplanıyor. Gayrimenkulün emlak vergisi değerinin yüzde 5'i, yıllık elde edilebilecek kira gelirinin alt sınırı oluyor.

Gayrimenkulün işyeri olarak kiraya verilmesi halinde, her kime kiraya verilirse verilsin emsal kira bedeli dikkate alınıyor.

ANNE, BABA, KARDEŞ VE ÇOCUĞA YOK

Emsal kira bedeli; gayrimenkulün anne, baba, kardeş, çocuk veya toruna bedelsiz kullanıma verilen veya düşük bedelle kiraya verilen gayrimenkuller için uygulanmıyor.

Kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan kiralamalar ile gayrimenkullerin korunması ve bakımı için başkalarına bırakılması veya mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde ikamet etmesi gibi durumlarda da emsal kira bedeli uygulanmıyor.

BAŞKALARINA VAR

Emsal kira bedeli; gayrimenkulün anne, baba, kardeş, çocuk veya toruna bedelsiz kullanımına tahsis edildiğinde ya da düşük bedelle kiraya verildiğinde uygulanmıyor ancak bunların dışında kalan örneğin, amca, hala, teyze, dayı veya bunların çocuklarına bedelsiz kullandırılan ya da düşük bedelle kullandırılan gayrimenkuller için emsal kira bedeli uygulanıyor.