Dünkü yazımda muhtaç ve engelli kişilere maddi olarak yapılan yardımların bazı kişiler tarafından bireysel veya organize olmuş kişiler tarafından nasıl istismar edildiğini yazmıştım.

Bugünkü yazımda söz konusuistismarların önüne geçmek için klasik bürokratik işlemler dışında yasal düzenleme ve örgüt yapılanması yolu ile alınması gerekli önlemleri yazacağım.

Engellilere ve muhtaç olanlara yapılan yardımlarla ilgili olarak yardım öncesi durumu tespit etmek ve yardımlardan sonra izlemek için devlet kurumları içinde çalışan sosyal hizmet uzmanları ve personeli vardır. Bu konuda oluşturulmuş kurumlar ve yapılandırılmış örgütler özverili çalışmalarına rağmen istismarları önleyemiyorlar.

Aile bireylerinin istismarını önlemek için, aile bireylerinin izlenmesi gereken olası muhtemel davranışlar ve hareketler bir çalışma ile tespit edilmelidir. Bu konuda hem uygulamada yaşanmış olaylar hem de akademik çalışmalar değerlendirilmeli ve bir izleme listesi oluşturulmalıdır. Ayrıca yardım alan engellilerin ve muhtaç olanların yaşama ortamları periyodik olarak ziyaret edilerek gözlem yapılmalıdır. Aile bireyleri arasındaki çekişmeler kontrol altına alınmalıdır.

Aile dışındaki üçüncü kişiler genellikle engelli ya da muhtaç yardımı alanları ayartmakta onları başta kadınlara ya da erkeklere birlikte yaşama, aşık olma ya da aşık etme ve benzeri ikna edici duygusal konuları kullanarak kandırırlar. Aile dışındaki üçüncü kişiler, yukarıda açıkladığımız şekilde engellilerin ve muhtaç olanların maddi yardımlarını ele geçirme ve kullanma imkanını sağlayarak istismar ederler.

Aile dışındaki üçüncü kişiler dün yazdığım gibi özellikle 18 yaş üstündeki kızları ya da erkekleri ayartarak önce kaçırarak sonra evlenmek suretiyle ya da evlenmeden birlikte yaşayarak maddi yardımlara konarlar. Bu konuda alınacak önlemlerin başında yardım alan engellilerin ve muhtaç olanların sosyal medya yolu ile kandırılmalarını engelleyecek gözlem ve izleme odaklı yöntemlerdir.

Ayrıca bu konuda yardım alan engellilerin ve muhtaç olanların bilgilendirilmesi; istismar olmaları için kullanılan duygusal konularda rehabilitasyon ortamı sağlanmalıdır. Mahalle ve çevre tanışıklığını kontrol altına almak için gözlem ve izleme yöntemleri geliştirilmelidir.

Alınacak önlemlerin belirlenmesinde yapılandırılarak örgütlenme sağlanabilmesi için yaşamış tüm vakalar analiz edilerek incelenmelidir.