28 Kasım 2018 tarih ve 7153 sayılı Kanunla Çevre Kanunu'nda yapılan değişiklikler 1 Ocak'ta yürürlüğe girdi. Yapılan değişiklikler içinde günlük yaşamı ilgilendirdiği için alış verişlerde kullanılan naylon poşet için müşterilerin 25 kuruş ödeme mecburiyeti öne çıktı.


Çevre koruma amacıyla yapılan değişiklikler olumludur. Şehircilik ve Çevre Bakanı'nın yaptığı açıklamaya göre ilk 4 günlük uygulamada Naylon poşet kullanımı yüzde 50 civarında azalmış... Gerek naylon torba gerek diğer çevre düzenlemeleri, depozitolar ile ödemeler konusunda gerekli bildirimler iş sahipleri tarafından izleyen ayın 15'ine kadar 'bilgi sistemi'ne girilerek beyan edilecek... Beyan nasıl yapılacak, bilgiler nasıl toparlanacak, bu bildirimlerden işveren adına kim sorumlu olacak? Uygulama geliştikçe beyan ile ilgili açıklanması gerekenkonular tartışılmaya başlanacak. Beyanın önemi hem ödemeler hem de uygulanacak cezaların belirlenmesi açısından önemli... Çevrenin korunması ve depozitolar konusu 25 yılı aşkın süredir pvc şişelerin geri dönüşü için uygulanıyor. Ancak çevrenin korunması amacıyla bir adım atılmış değil.

Yürürlükteki düzenlemelerle çevre korunamadığı halde uygulamanın devam etmesinin birinci nedeni maliyet yükünün tüketiciye yüklenmesidir. İkinci neden ise devlet adına yapılan tahsilatın ve harcamaların sorgulanmamasıdır.

Bu konuda çözüm muhasebe denetimi ile sağlanır. Denetim zorunluluğu naylon poşet uygulaması ile başlatılmalıdır. Denetim yetkisi, SMMM ve YMM'lere verilecek yetki ile gerçekleştirilmeli, denetim ücreti bu amaçla oluşturulacak Çevre Koruma Fonu'ndan Bakanlık tarafından karşılanmalıdır. Bu konuda atılacak adımlar çevrenin korunmasında başarı sağlamanın yolunu açacaktır.