Türkiye'nin en büyük hiciv ustalarından Şair Neyzen Tevfik Kolaylı'nın yaşam öyküsü, Burak Sergen'in tek kişilik performansıyla yeniden sahneye taşınıyor! Saint Benoît Lisesi Silüet Sahnesi, 16 Ekim Çarşamba (bugün) 'Neyzen' oyununun prömiyerine ev sahipliği yapıyor.
Tuncer Cücenoğlu'nun kaleme aldığı 'Neyzen'in yönetmenliğini Işıl Kasapoğlu üstleniyor. Bedeni göçse de sözcükleri miras Neyzen Tevfik'in babadan yadigar sürgün yaşamını anlatan oyun, bir Elf Yapım prodüksiyonu. ''Neyzen'' oyunu Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın maddi katkılarıyla gerçekleşmektedir.
Burak Sergen, 18 yılın ardından yeniden Neyzen'e hayat veriyor!
Muhalifliğin ağır suç olduğu dönemde doğuştan bir muhalif olan şairin Bodrum'da gözlerini babasının sürgün yaşamına açışı, ney'le tanıştığı ve ney'de deva bulduğu çocukluk yılları, baskı ve zulümlere karşı sesini yükselttiği gençlik yılları ve dönemin tanınmış şair ve yazarlarıyla geçirdiği sürgün yılları, Sergen'in çarpıcı performansıyla anlatılıyor. Fonuna Neyzen'in yorgun nefesini alan oyun, Neyzen'in ilham dolu yaşamı kadar eserlerinin de hatıratı.
Yetmiş dört yıllık ömrünü sürgün, vatan hasreti, gözaltılar, başkaldırılar, rejim değişiklikleri ve yoksullukla geçiren Neyzen Tevfik, her döneme hakim çürümüşlüğün ve kokuşmuşluğun anlatıcısı olmaktan vazgeçmedi. Şairin sessiz kalmak yerine işkenceyi ve sürgünü göze aldığı ve nihayetinde bir hayatta kalma yöntemi olarak deliliği 'tercih ettiği' yaşamı, tüm çıplaklığıyla 'Neyzen'de!
Dramaturgluğunu Bilgesu Kasapoğlu'nun üstlendiği oyunun müzikleri Joel Simon imzası taşıyor. 'Neyzen'in dekor ve kostüm tasarımı ise Hakan Dündar'a ait.
Burak Sergen'in yeniden hayat verdiği Neyzen Tevfik(*) ney üflemedeki ustalığı yanında hicviyeleriyle de tanınmış; mala mülke değer vermeyen, etrafındaki haksızlıkları alaya alan bir kişiliğe sahipti. Şair, neyini yalnızca kendi zevki için üflemiş, onu maddî kazanca alet etmemiş, sadece gönül adamı kişiliğiyle öne çıkmıştır.
Hiciv şiirlerinde yer alan kaba saba ve açık saçık sözleri umursamaz hayat tarzına bağlamak gerekir. Neyzen'in mizahla düşünceyi birleştiren ince, alaylı şiirleri de çoktur. Bu yönleriyle eski tarz şiirle yeni şiir arasında kalmış, fakat daha çok eskiyi hatırlatacak ifadelere yer vermiştir. Nükteleriyle birlikte kalendermeşrepliği, alaycılığı, haktan ve halktan yana oluşu, onun halk tarafından sevilip tanınmasını sağlamıştır.
-----------------------
(*) Hasan Aksoy, TDV İslam Ansiklopedisi, 33. cild, sayfa 72-73