ABD'li sanatçı Richard McGuire'ın çığır açan grafik romanı Burada, mütevazı bir oturma odasında yaşananları geçmişten geleceğe uzanan bir zaman yolcuğuna dönüştüren, kült bir eser.    


Hayatın geçici doğasını ele alırken “an”da kalmanın ve “şimdi”ye odaklanmanın önemine değinen bu katmanlı çalışma, sıradan bir odanın nasıl olağanüstü hikâyeler taşıyabileceğini gösteriyor.


20 dile çevrilen, Oscar ödüllü usta yönetmen Robert Zemeckis tarafından aynı isimle beyazperdeye de uyarlanan kitap; zamanın kuramsal, mekânın ise boyutsal esnekliğini sorgulatan yapısıyla alışılmış anlatı kalıplarını tersyüz ediyor.
 

Hımm, ben buraya niye gelmiştim? 


McGuire'ın kendi ailesinin oturduğu evden yola çıkarak tasarladığı Burada, tek bir odanın köşesinden, o odada -ve mekânda- yüzbinlerce yıl boyunca gerçekleşen olaylara tanıklık ettiriyor. Geçmişin hayaletlerini geleceğin düşleriyle buluştururken bugünün endişelerine kayıtsız kalamayan sanatçı, zaman kavramına felsefi bir perspektiften yaklaşmamızı da sağlıyor.


Okuru âdeta bir pencereden bakıyormuşçasına odanın içine buyur eden eser; Amerika'nın yerlilerinden kolonyal döneme, tarih öncesi çağlardan 2033 yılına uzanarak aynı mekânın farklı zaman dilimlerindeki hâllerinden ilginç kesitler sunuyor. 


Minimalist çizimleri, özgün tasarımı, ciltli ve şömizli baskısıyla her sanatseverin kitaplığında bulundurmak isteyeceği bu çarpıcı kitap, çizgi romana “9. Sanat” yakıştırması yapılmasının en haklı gerekçelerinden biri.