1997 yılından sonra Borsa tarihinde endeksten ikinci kez sıfır atıldı. 27 temmuz 2020 tarihinden itibaren borsa endeksleri çift sıfır atılmış olarak hesaplanmaya başlandı. Daha önce yapılması planlanan bu işlem pandemi dönemi nedeni ile ertelenmişti. Yapılan işlem teknik bir işlem olduğu için, endeksten çift sıfır atılması hisse fiyatlarında herhangi bir değişikliğe neden olmadı. Dünya'nın önce gelen yurtdışı borsa endekslerinin 1.000'li rakamlarla ölçülmesi ve psikolojik olarak bizim endeksimizin 100.000'li rakamlarda olması bu işlemin yapılmasındaki en önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor. Psikolojik olarak yatırımcı algısının da etkileneceği düşünülmekte.
Para ve Sermaye Piyasaları
Dünya'nın tamamını etkileyen pandemi döneminde finansal piyasalardaki dalgalanmaların önünün alınması, firma iflaslarının önlenmesi ve dolayısı ile işsizlik sorununun çözülmesi için Merkez Bankaları piyasaya ciddi miktarlarda para sürdü ve sürmeye de devam ediyor. Alternatif yatırım enstrümanlarından faiz oranlarının oldukça düşük olması ve yabancı para birimlerinin değer kaybedeceği beklentisi, piyasaya sürülen likiditenin yüksek getiri beklentisi ile sermaye piyasası aracı olan borsaya yönlendiriyor. Pandemi ve petrol krizinin etkisi ile ciddi düşen borsalar, likidite bolluğunun da etkisi ile v şeklinde olarak toparlanarak kriz öncesi seviyelerine ulaştı. %49'lu seviyelere kadar düşen borsadaki yabancı payı tekrar yükselişe geçerek %51'in üzerine çıktı. Yabancı para birimleri bazında ucuz olduğu düşünülen Borsa İstanbul önümüzdeki dönemde tekrar yabancı yatırımcıların ilgisini üzerine çekebilir. Bu dönemde likiditenin bir diğer adresi kriz zamanlarında popüler bir yatırım aracı olan kıymetli madenler ve altın oldu. Eylül ayından itibaren pandemi sürecinde meydana gelebilecek ikinci dalga beklentisi, fonların altına yatırım yapmasını sağladı ve altın fiyatları yeni zirveler yaparak yoluna devam etmekte.
Hisse Senedi Seçimi
Finansal okur yazarlık oranının oldukça düşük olduğu ülkemizde, borsaya gelen yeni yatırımcıların oldukça temkinli olmasında fayda var. Piyasada fiyatların nasıl oluştuğu, yatırım yapılacak hisse senetlerinin faaliyet gösterdikleri iş kolları, mevcut durum, şirket ile ilgili beklentiler ve bunların gerçekliği ciddi manada araştırılması gereken konular. Aşırı değerli hisse senetlerinin hızla değer kaybedebileceği dikkate alınmalı. Hisse senedi almadan hisse senetlerinin fiyat/kazanç oranları, piyasa ve defter değerleri mutlaka araştırılmalı. Hisse senedi alındığı zaman, hissesi alınacak şirkete ortak olunduğu unutulmamalı. Kısa sürede ihtiyaç duyulacak para ile borsaya girilmemeli. Hisselerin temettü verimliliğine dikkat edilmeli. Yatırımların vadeleri belirlenmeli. Bununla beraber hisse senedi alırken, bir hedef fiyat ve stop loss olarak tabir edilen kesin satış fiyatı belirlenmeli. Mutlaka farklı sektörlerden hisse senetlerinden oluşan bir portföy yapılmalı. Spekülatif ve manipülatif nedenlerle fiyatları ederinden yüksek olan hisse senetlerinden uzak durulmalı.