0
Türkiyede bireysel emeklilik sistemi (BES), kısa sürede tercih edilen bir yatırım aracı haline geldi. 2014 ilk çeyrek itibariyle, BES katılımcı sayısı 4.4 milyon kişiye, fon büyüklüğü 27 milyar TLye ulaştı.
YÜZDE 25 DEVLET KATKISI
BESde önemli değişiklikler yapıldı.
Yenilenen sistem ile birlikte, sadece ücretli ve beyanname veren mükelleflerin yararlanabildiği vergi teşviki kaldırıldı. Yerine devlet katkısı getirildi. Buna göre;
Devlet, işverenler tarafından ödenenler dışında, katılımcıların ödeyeceği BES primlerinin "yüzde 25i kadar katkı" yapıyor. Ancak, bir takvim yılında yapılan devlet katkısının toplamı, ilgili dönemin sonundaki brüt asgari ücret tutarının hesaplama dönemi toplamını geçemiyor.
ASGARİ ÜÇ YIL
Devlet katkıları ve getirileri haczedilemiyor. Katkılar ayrı takip edilip, yatırıma yönlendiriliyor.
Sistemden 3 yıldan önce ayrılanlar, devlet katkı paylarını alamıyorlar. Sonrasında ise katkı payı kademeli olarak alınabiliyor. Buna göre;
- Sistemden 3 yıl sonra çıkan devlet katkı ve getirisinin "yüzde 15ini",
- Sistemden 6 yıl sonra çıkan "yüzde 35ini",
- 10 yıl sonra çıkan ise "yüzde 60ını" alabilecek.
Sistemde 10 yıl ve 56 yaşını doldurup emekliliğe hak kazananlar ise devlet katkı paylarının ve getirilerinin tamamını alabilecekler.
BEYAN YOK
Sistemden elde edilen gelirler (devlet katkı payı dahil) "veraset ve intikal vergisinden istisna". Ayrıca sistemden çıkışta anaparadan değil sadece "getirilerden vergi kesintisi" söz konusu olacak. Sistemden elde edilen gelirler için beyan da yok.