Zerdeçallı süt olarak da bilinen altın süt bir Hint içeceğidir. Ayurveda tıbbında birçok hastalık için kullanılır. Bu içeceğin temel maddeleri olan zerdeçal, zencefil ve tarçın; güçlü iltihap önleyici olmaları sebebiyle iltihap sökme ve eklem ağrısı azaltma gibi faydalara sahiptir. Kurkumin, zerdeçalın aktif maddesi olan bir bileşendir, hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Serbest radikalleri vücudunuzdan atar ve temizler. Vücudu temizlerken cildi de güzelleştirir. Hormonları düzenler. Kadınlarda regl döneminin daha az ağrılı geçmesine yardımcı olur. Karaciğer yağlanmasının önüne geçer ve karaciğer yağlanması problemi olanların tedavisine destek olur. Altın süt, kandaki insülin düzeyini dengelediğinden dolayı tokluk hissini arttırma ve metabolizmayı hızlandırıp yağ yakımını arttırma gibi zayıflamaya yardımcı özelliklere de sahip. Sindirim sistemine de yardımcı olduğu için gaz, şişkinlik ve kabız gibi problemlerde de altın değerinde. Altın süt yapmak için kullanılan bileşenler, vücudunuzu enfeksiyonlardan koruyan antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir. Böylece bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur.

Altın Süt Nasıl Hazırlanır?

Altın süt evde kolayca hazırlanabilen bir içecektir veya tercihinize göre internetten satın da alabilirsiniz. Bu içeceğin olmazsa olmazı zerdeçaldır. Ek olarak sıklıkla zencefil, tarçın ve karabiber de eklenir. İsteğe göre kakule, karanfil de az miktarda eklenebilir. İstediğiniz sütü kullanabilirsiniz ayrıca baharatlarınızın emilimini arttırmak için hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı kullanmalısınız. Karışımınızı tatlandırmak için bal veya hurma tercih edebilirsiniz.

Tarif

1 tatlı kaşığı zerdeçal

1 çay kaşığı zencefil

1 çay kaşığı tarçın

yarım çay kaşığı karabiber

1 su bardağı isteğiniz bir süt

1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı (ya da isteğiniz başka bir yağ)

1 çay kaşığı bal veya 1-2 adet hurma ılık suda bekletilip yumuşamış (tatlandırmak istemezseniz gerek yok)

Tüm baharatlar kısık ateşte tencereye alınır. Üzerine süt ilave edilir. Arada karıştırarak karışım ısıtılır. Amaç baharatların ısınarak emilimini arttırmaktır. Karışımı kaynatmanıza gerek yoktur. Ocağı kapattıktan sonra yağınızı karışıma ekleyin ve süzün. Eğer altın sütünüze bal ilave edecekseniz, karışımın soğumasını bekleyin, çünkü balın sıcaklıkla kanserojen hale geldiğine dair araştırmalar var.

Tatlandırmak için hurma kullanacaksanız, hurmayı önceden beklettiğiniz sudan çıkarıp çatalla iyice ezin ve sütü ısıtırken ilave edin.

Altın sütü uyumadan önce içerseniz sağlıklı bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Açken tokluk hissi verdiği için diyetlerinizde öğün aralarında veya kahvaltıdan önce de tercih edebilirsiniz. Günde 1 bardaktan fazla içilmemelidir.

-------------------------
https://www.healthline.com/nutrition/golden-milk-turmeric

https://egepazarindan.com/altin-sut-faydalari-neler-golden-milk-tarifi/