Avrupa Bölgesi'nde 20 Ekim tarihi itibariyle bir milyar doz COVID-19 aşısı uygulandı. Salgında ön saflarında durmaksızın hayat kurtaran tüm sağlık çalışanlarına atfedilen bu büyük başarıya değinen DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Henri P. Kluge, bir milyar dozun eşit olmayan bir şekilde paylaşıldığını, bölgemizdeki birçok kişinin aşılamada geride kaldığını vurgulayarak, bu dozların COVID-19'un neden olduğu ciddi hastalık ve ölümlere karşı koruma sağlaması güven verici, ancak pandemi şimdi aşılanmamışlar arasında şiddetli yıkıcı ve bazen ölümcül sonuçlar doğurduğunu söyledi.

Dr. Kluge yaptığı yazılı açıklamada, 'Aşı olmayanlar ve aşılananlar için her şey değişirken, iki yılda hiçbir şey değişmedi' diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

'Aşılamada hızlandırmanın aciliyeti ve önemi açıkça görülüyor. COVID-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan ve kritik bakıma ihtiyacı olan kişilerin büyük çoğunluğu, COVID-19 aşısının tam kürünü almamıştır. Yüksek aşılama oranlarına sahip birçok ülkede, son haftalarda vakaların arttığı görüldü, ancak bu, hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde, aşıların ciddi hastalıkları ve ölümü önlemedeki tartışılmaz yararlarını gösteren, aynı derecede yüksek hastane başvuruları ile sonuçlanmadı. COVID-19 aşıları, SARS-CoV-2'yi ortadan kaldırmak ve bulaşmasını durdurmak için değil, hayat kurtarmak için geliştirildi. Ancak ne kadar çok insan aşılanırsa bulaşmayı kontrol altına almak o kadar kolay olur. Krizi istikrara kavuşturmak istiyorsak, her yerde yüzde 70 kapsamaya ulaşmak hala hedefimizdir.'

Doz paylaşımının bölgedeki aşı açıklarını kapatmaya yardımcı olacağını kaydeden Dr. Kluge, 'Zamana karşı bir yarış içindeyiz. Çünkü virüs ne kadar çok dolaşırsa, mutasyona uğrama ve daha güçlü bir şekilde geri dönme riski o kadar büyük olur. Korumayı en kısa sürede mümkün olduğunca çok kişiye ulaştırmak için aşı dozlarını paylaşmak hem etik hem de akıllıcadır. Avrupa Bölgesi'nde en fazla risk altındaki herkesi aşılarken, arzın hala ciddi şekilde sınırlı olduğu dünyanın diğer bölgelerine de dozlar sunmaya devam etmeliyiz.' dedi.

Doz paylaşımı konusunda işbirliğini kolaylaştırarak, dozların Bölge içinde ve dışında adil dağılımını destekleyen DSÖ, sırası geldiğinde her uygun kişinin aşılanmasını istiyor.