Antalya'nın enfes güzelliklerinden biri olan Düden Şelalesi ve Çayı Doğal Sit Alanı ile 'kesin korunacak hassas alan' olarak ilan edildi.

Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Antalya'nın Kepez ve Muratpaşa ilçeleri sınırlarında yer alan Düden Şelalesi ve Çayı Doğal Sit Alanı koruma statüsü yeniden değerlendirilerek, 'kesin korunacak hassas alan' olarak tescil edildi.

Kepez İlçe sınırları içerisinde bulunan Düden Şelalesiçeşitli kaynaklarda, İskender Şelalesive Yukarı Düden Şelalesi olarak da geçmektedir. Aynı zamanda halk arasında Düdenbaşı Şelalesiolarakta bilinmektedir. Eski Antalya-Burdur yolunun 28'inci kilometresinde Kırkgözler'in 30'ncu kilometresindePınarbaşıadında iki büyük karstik kaynaktan çıkan bu iki su kısa bir akıştan sonra birleşerek Bıyıklı Düdeniiçinde kaybolur. 14 kilometre kadar yerin altında gittikten sonra Varsak Çöküntüsü'nün bir ucundan çıkar, çok kısa bir akıştan sonra çöküntünün öbür ucundan tekrar batar. Varsak'ta kaybolan su iki kilometre kadar yeraltı akışından sonra Düdenbaşı'nda yeryüzüne çıkar.(1)

Yüzeyden hiç su akmadığı günlerde bile Düdenbaşı Şelalesi'nin altından saniyede en az 10 metreküp su yüzeye çıkar. Bu suyun maksimum debisi 94 metreküp, ortalaması ise saniyede 15-16 metreküptür. Düdenbaşı'nda yukarıdan şelale yaparak akan su Kepez hidroelektrik santralından gelen sudur. Düdenbaşı'ndan sonra koyunlar regülatöründe, iki ana kanala ayrılan Düden Çayı 9 kilometre sonra Antalya'nın doğusunda 40 metre yüksekliğindeki traverten bir eşikten şelale yaparak Akdeniz'e dökülür.

Doğaseverler için önemli bir yer olan Düden şelalesi, ülkemizde görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Her yıl ziyaretçileri gittikçe artan şelalenin Cumhurbaşkanı kararıyla 'kesin korunacak hassas alan' olarak tescil edilmesi, önemini bir kez daha arttırıyor.

----------

(1) https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/antalya/gezilecekyer/duden-selalesi