Değişen dünyada teknolojinin egemen olduğu ve yaşama ortamını sürekli şekillendirdiği bir zaman dilimindeyiz. Dünyada değişim, teknoloji ekseninde; çevresel, jeo-politik, ekonomi, sosyal ve küresel siyaset (ülkelerin egemenlik hakkının kullanımı odağında) ve demografik yapı başta olmak üzere her alanda baş döndürücü bir hızla yıkıcı bir nitelikte ortaya çıkıyor.

Değişim sürecindeki gelişim 'Dijitalleşme Çağı' olarak yeni bir çağa geçiş olarak değerlendiriliyor.

Dünyamızı değiştirecek oyunun kurallarını değiştiren trendleri, yeniden yönetmek gerekir. Yönetimdeki yaklaşım ise 'geleceğe hazır olmaktan çok akıllı geleceği öngörmeye' yönelik olmalıdır. Bu nedenle bir taraftan küreselleşmenin yeni boyutlarını, ekonominin yeni geleceğini kurgulamak için bilinen yöntemlerden çıkıp 'yenilikçi ezber bozan yöntemler' arayışına girilmelidir.

Trendlerin belirlenmesi ve değişim faktörlerinin daha iyi anlaşılması için; ekonomik, jeo-politik, teknolojik, çevresel ve toplumsal analizlerin akılcı anlayışla yapılması gerekir. Bu belirsizlikler ve faktörler;

a- Teknolojide sürekli yaşanan gelişmeler,

b- Bilinen bilgilerin ötesinde yeni bilgilerin çıkma olasılığı,

c- Güncel olaylara karşılık anlık ortaya çıkan bilgiler ve alınan kararlar,

d- Verilerdeki büyüme,

e- İklim değişikliği,

f- Sürdürülebilirliği tehlikeye sokması söz konusu olan kaygılar,

Değişim dönüşümsel nitelikte olacaktır. Bu nedenle değişim asla kademeli olmayacak, karışık ve zor olacaktır. Değişim; çok paydaşlı çözüm içerisinde, bütün belirsizler ve faktörler arasında akılcı bir koordinasyon gerektirir.

Yaptığımız bu açıklamalar karşısında geleceği yeniden hayal ederek, kurgulamak yolları aramak gerekir. Bu amaçla kilit çıkarımlar ortaya konmalıdır. Söz konusu kilit değerlerin oluşumunda şu konular etkili olacaktır:

1- Tanımlanan ve ölçülebilen değer yaratma öngörüsü,

2- Veri yönetimi,

3- Veri biliminde uzmanlık,

4- Güven ve etik,

5- Önemli etkinlikte yaratıcılık,

Bu konuda çok fikir geliştirmek mümkündür. Ama akıllı bir gelecek için hayal etmekten ve odaklanacak fikirler üretmekten vazgeçilmemelidir.