Eğitim-öğretim döneminin ilk yarısı yarın sona eriyor. Öğrencilerin karne heyecanı, tatil beklentisiyle birlikte başladı. Karneyi bekleyen öğrenciler kadar veliler de heyecanlı, not telaşındalar. Öğrencilerin alacağı karneler, derslerdeki durumlarına göre değerlendirildikleri için 'akademik başarı' kavramı, öğrencileri okul yaşamındaki en önemli kavram oluyor. Başarısız öğrencilerin başarısızlık nedenleri irdelendiğinde, sebebin yalnızca öğrencide olmadığı görülmüştür. Karne heyecanı yanı sıra not kaygısıyla aşırı stres altında kalan öğrencilerin ailelerine önerilerde bulunan İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzmanı Kln. Psk. Emel Güler, okul başarısızlığının nedeni sadece öğrenci olmadığı, okul başarısızlığının çok yönlü ve farklı nedenleri olduğunun bilindiğini belirtti.

Güler, düşük karne notları, öğrencinin tüm alanlarda başarısız olduğu anlamına gelmeyeceğini ifade ederek, 'Ailelerin karne notları üzerinden, çocuğa karşı olumsuz tutum içerisinde olmaları, çocukların kendilik algılarını olumsuz etkileyerek psikolojik sorunlara yol açabilir. Okul başarısızlığının nedeni sadece öğrenci değildir' dedi.

Güler, öğrencilerin başarısızlık faktörlerini şöyle sıraladı:

'Çocuğun doğuştan var olan yetenekleri, zekası, fiziksel ve bedensel özellikleri, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, öğrenme güçlüğü gibi nörolojik sorunları, duygusal ve psikolojik sorunların varlığı, çocuğun kişilik özellikleri vb. durumlar; karne notunun düşük gelmesine neden olan faktörlerin başında gelmektedir. Eğitim ve öğretim ortamından kaynaklanan faktörler ise; çocuğun bulunduğu okul ve öğretmen özellikleri, okuldaki eğitimin kalitesi ve niteliği, çocuğun öğretmene ve derse yönelik tutumlarıdır. Çocuğun içinde bulunduğu arkadaş grubu ve arkadaşlık ilişkileri de okul başarısını etkilemektedir. Aileden kaynaklanan faktörler ise; çocuğun içinde bulunduğu aile özellikleri, aile yaşantısı ve aile ilişkileridir. Tüm bu nedenler okul başarısızlığına neden olabilmektedir.'

Çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzmanı Kln. Psk. Emel Güler, ailelerin şu önerilere dikkat etmesini tavsiye etti:

- Okul başarısızlığına neden olan tüm bu faktörlerin göz önünde bulundurularak sorunun nedeni anlaşılmalıdır.

- Okul başarısızlığına neden olan tüm bu faktörler göz önünde bulundurularak, gerekli tedbirlerin alınması sağlanmalıdır.

- Öğrencinin olumlu yönlerini ve yetilerini ortaya çıkararak, geliştirmesine yardımcı olunmalıdır.

- Aileler, öğrencilere derslerinde kılavuzluk ederek, gerektiğinde destek sağlayabilmelidir.

- Çocuğun düşüncelerine saygı gösterilmeli, düşüncelerini ifade etmesine fırsat verilmeli ve bu yönde desteklenmelidir.

- Ailenin olumlu sözel ifadeler kullanması, öğrencinin okula ve derslerine motivasyonunu artmasına yardımcı olur.

- Öğrencinin duygusal yönden desteklenmesi, ihtiyaçlarının karşılanması olumlu kendilik algısı geliştirmesine böylece okul başarısının artmasına da yardımcı olur.

- Çocuğun oyun, eğlenme gibi sevdiği etkinliklere de zaman ayırarak aynı zamanda ödevlerini yapmaya elverişli ortam hazırlamalıdır.

- Çocuğun kendisi için program oluşturmasına destek olunmalı ve programa uyması takip edilmelidir.