9) Bazı durumlarda vergi ziyaı cezasının %50 artırımlı uygulanması yönünde değişiklik yapılmıştır. (Madde 9)

VUK’un 344’üncü maddesinde yapılan değişiklik ile vergi kanunlarına göre mükellefiyet tesis ettirilmesi gerektiği halde bu zorunluluğa uyulmaksızın vergi dairesinin ıttılaı dışında ticari, zirai veya  mesleki  faaliyette  bulunmak  suretiyle  vergi  ziyaına  sebebiyet  verilmesi  durumunda, kesilecek  vergi  ziyaı  cezasının  yüzde  elli  artırılarak  uygulanmasına  yönelik  düzenleme yapılmıştır.

Aynı vergi türü ve dönemine ilişkin daha sonra yapılacak tarhiyatlar nedeniyle kesilecek vergi ziyaı cezalarına da aynı artırım hükmü uygulanacaktır.

10) VUK’a göre kesilen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları arttırılmıştır (Madde 10, 11, 12, 13)

VUK’un    usulsüzlük  ve  özel  usulsüzlük  cezalarına  ilişkin  352,  353,  355  ve  m.355’inci maddelerinde  bazı  değişiklikler  yapılmış;  ayrıca  mevcutta  uygulanan  usulsüzlük  ve  özel usulsüzlük cezaları oransal olarak büyük tutarlarda  arttırılmıştır.

11) Vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılmıştır. (Madde 14, 16)

VUK’nın  ilgili maddelerinde yapılan değişiklikle vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılmıştır.

Vergi cezalarında uzlaşma uygulaması devam etmektedir.

Ayrıca  VUK’a  eklenen  Geçici  35’inci  madde  ile  mevcut  uzlaşma  başvurularının  Yasa değiştirilmeden önceki hükümlerine göre sonuçlandırılması yönünde düzenleme yapılmıştır.

12) Gelir İdaresi Başkanlığı taşra teşkilatı teşkilatında çalışanlara fazla çalışma ücreti

ödenmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.  (Madde 15)

VUK EK Madde 13’te yapılan düzenleme ile  mesai saati haricinde ve daire dışında fiilen çalışan  personele  bu  çalışmalarının  karşılığı  fazla  çalışma  ücreti  ödenmesine  yönelik düzenleme yapılmıştır.

-------------------

Kaynak: TÜRMOB