Market alışverişi esnasında torba için para ödeme işlemine ilk kez bir yurt dışı seyahatinde rastlamıştım. İlk önce çok ilgimi çekmiş hatta yadırgamıştım, market alıverişine ellerinde başka mağazaların torbaları ile giden insanların olmasına; daha sonra ben kasaya geldiğimde, ülkemizdeki marketlerin aksine hiçbir poşetin olmadığını fark ettim. Tabi, benim gibi ellerini kollarını sallayarak market alışverişine gidip poşet başına birkaç sent ödeyerek çıkanlar da vardı ancak bu uygulamayı mesleki anlamda da ilgimi çekmesinden dolayı ilk iş olarak araştırdım ve öğrendim ki söz konusu ödeme Avrupa Birliği'nin çevre ile ilgili düzenlemelerinden birinde geçmekte idi.

Avrupa Birliği Çevre Komisyonu Üyesi Karmenu Vella 'Denizlerdeki çöpün yaklaşık% 80'i karadan gelmekte ve bunların çoğu plastik. Deniz kuşları ve karaya vuran balinaların midelerinden plastik poşetler çıkmaya başladı, artık harekete geçme zamanı' diyerek durumun ciddiyetinin artık günlük yaşama yansıması gerektiğini vurgulamıştır. Durumun ciddiyeti sadece sözde kalmamış ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerde tamamen yok olması 450 yılı bulan, çoğu kez tek bir sefer kullanılan bu poşetlerin kullanımını azaltmak amacıyla 'paralı' poşet uygulamasına geçilmiştir. Söz konusu uygulama esasen plastiğe yönelme alışkanlığını kırmak olarak açıklanmıştır. Sonuç olarak bu halkı alışverişe giderken (sadece markete değil), plastik olmayan torbalara ve çantalara yöneltmiştir. Özellikle tek kullanım amacı hedeflenerek daha ince üretilen ve semt pazarlarında kullanılan, dayanıksız poşetler yerine eskiden kullanılan 'Pazar filesi' gibi tüketim açısından daha uzun ömürlü, çevresel anlamda ise üzerinde yaşadığımız bu dünya ile dost olan çözümler daha sık rastlanır olmuştur.

Şu an itibariyle ülkemizde henüz bu uygulamaya geçilmemiştir, ancak marketlerde poşet kullanımını ölçmek adına, her aldığımız torba bir kez kasadan geçirilip daha sonra iadesi yapılmaktadır. Birkaç kez bu duruma tepkili kişilere rastladım, ekonomik krizden tutun da market patronlarına kadar çeşitli zümrelere mensup kişiler bu durumdan kendilerine efelenme payı çıkartarak çoğu kez hiçbir suçu olmayan kasiyerleri azarladıklarını gördüm.

Söz konusu uygulamanın ne önümüzdeki seçim dönemi, ne rant peşinde koşan market sahipleri ne de halkı kazıklamaya çalışan market çalışanlarıyla hiçbir alakası yoktur. Hangi siyasi görüşe sahip olursanız olun, üzerinde yaşadığımız bu dünya hepimizin ve eğer daha temiz bir dünyada yaşayabilmemiz için market poşetlerine elveda dememiz gerekiyor ise, ya elveda demeli ya da eski poşetleri tekrar kullanmaya kendimizi alıştırmalıyız.