7338 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun;
-31 inci maddesiyle, Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesine eklenen (Ç) fıkrasıyla, enflasyon düzeltmesi yapma şartlarının oluşmadığı dönemlerde, kapsama giren mükelleflerin, amortismana tabi iktisadi kıymetlerini sürekli sabit kıymetlerini yeniden değerlemeye tabi tutabilmelerine,
-52 inci maddesiyle, Vergi Usul Kanuna eklenen geçici 32 inci maddeyle, VUK.'unun mükerrer 298 inci maddesine eklenen (Ç) fıkrası kapsamında sürekli yeniden değerleme uygulamasından yararlanmadan önce, kapsama giren mükelleflerin, bilançolarına kayıtlı bulunan taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerini önceki hesap döneminin sonu itibarıyla tek seferlik geçici olarak yeniden değerleyebilmelerine imkan sağlanmıştır.
Bu Tebliğ ile sürekli ve tek seferlik/geçici yeniden değerleme uygulamaları hakkında detaylı açıklamalara yer verilmektedir.
Tebliğde yapılan açıklamalarla ilgili özet bilgiler aşağıdaki gibidir.
A) V.U.K. UNUN MÜKERRE 298/Ç MADDESİNE GÖRE SÜREKLİ YENİDEN DEĞERLEME UYGULAMASI
1) Yeniden derleme yapabilecekler
Tam mükellefiyete tabi bilanço esasına göre defter tutan; kollektif, adi komandit ve adi şirketler de dahil olmak üzere ferdi işletme sahibi gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri bilançolarına kayıtlı amortismana tabi iktisadi kıymetlerini VUK 'unun 298/Ç fıkrasına göre, tebliğin 6 ıncı maddesinde belirtilen istisnalar dışında, yeniden değerleme yapabileceklerdir. Bu madde kapsamında; boş arazi ve arsalar amortismana tabi olmadıkları için, bu madde kapsamında yeniden değerlemeye konu edilmeyeceklerdir.
2) Yeniden değerlemeye tabi tutulabilecek iktisadi kıymetler;
01/01/2022 tarihinden itibaren, enflasyon düzeltmesi yapma şartlarının gerçekleşmediği dönem sonları itibarıyla aktife kayıtlı bulunan amortismana tabi iktisadi kıymetler ile bunlara ait amortismanlar yeniden değerlemeye tabi tutulabilecektir. Ancak VUK mükerrer 298 inci maddesinin (Ç) fıkrasında yazılı istisnalar bu uygulamadan hariç tutulmuştur.
Bu tebliğin 6 ıncı maddesinde;
-Bu niteliklerini korudukları müddetçe, sat-kirala-geri al işlemine veya kira sertifikası ihracına konu edilen iktisadi kıymetler ile iktisadi kıymetlerin alım, satım ve inşa işleri ile devamlı olarak uğraşanların bu amaçla aktiflerinde kayıtlı bulunan emtia niteliğindeki kıymetler, hangi hesapta izlendiği/kayıtlı olduğu önemli olmaksızın, 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (Ç) fıkrası kapsamında yeniden değerlemeye tabi tutulamaz.
-Boş arazi ve arsalar gibi amortismana tabi olmayan iktisadi kıymetler yeniden değerlemeye tabi tutulamaz.
-Yeniden değerlemenin yapılacağı dönem sonu itibarıyla aktife kayıtlı olmayan amortismana tabi iktisadi kıymetler yeniden değerlemeye tabi tutulamaz.
-Yeniden değerlemenin yapılacağı hesap dönemi içinde aktife dahil edilen ve dönem sonlarında aktifte bulunan amortismana tabi iktisadi kıymetler için yeniden değerleme yapılamaz
-Bu kapsamda, yapılmakta olan yatırımlar veya iktisadi kıymetlerin yatırım harcamaları yeniden değerlemeye tabi tutulamayacağı gibi, yatırımın tamamlanmasını müteakiben ilgili hesaba aktarılan amortismana tabi iktisadi kıymetin de aktifleştirildiği hesap döneminde yeniden değerlemeye tabi tutulması imkanı bulunmamaktadır. Örneğin, inşa edilerek aktifleştirilen binaların, aktifleştirildikleri hesap döneminde yeniden değerlemeye tabi tutulması mümkün bulunmamakta olup, bu kapsamdaki binalar ancak aktifleştirildikleri hesap döneminden sonraki hesap dönemlerinde yeniden değerlemeye tabi tutulabilir.
-Kapsama giren; mükelleflerin kiralamaya konu ettikleri iktisadi kıymetler, emtia niteliğinde olanlar yeniden değerlemeye tabi tutulamazlar, Örneğin araç alımı satımında bulunan mükelleflerin bu amaçla aktiflerinde yer alan bir aracı belirli bir süre ile kiralamış olması halinde bu araç için yeniden değerleme yapılamaz.
____________
(Resmi Gazete: 14.05.2022 tarihli 31835 sayılı)