Yeni Oluşturulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Kuruluşuna Turizm Şirketlerinin Turizm Payı Beyan ve Ödemeleri
'7183 sayılı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun'' yayımlanmış olup, bu kanunda Türkiye'nin turizm potansiyelini arttırmak ve tanıtmak amacıyla bahse konu ajansın kuruluşu gerçekleştirilmiştir.
Kanunun 5 inci maddesinde Ajansın gelirlerine yer verilmiş olup, Ajansta toplanacak gelirlerin % 85 inin Turizm için harcanacağı yönünde düzenleme yapılmıştır. Bu maddede tadat edilen gelirlerin aşağıda 6'ıncı maddede belirtilen gelirler de dahil edilmiştir.
Kanunun 6'ıncı maddesinde, ajansın en önemli gelirleri arasında aşağıda belirtilen kapsama giren işletmelerin yatırımcısı, işletmecisi veya kiralayanı olan gerçek ve tüzel kişilerden alınacak Turizm Payından oluşacaktır.
Ajansa Turizm Katkı Payı Beyan Edip Ödeyecek İşletmeler ile Pay Oranları Aşağıdaki Şekilde belirlenmiştir;
a- Birleşik tesisler ile konaklama tesislerinden binde yedi buçuk,
b- Bakanlıktan belgeli yeme-içme ve eğlence tesislerinden binde yedi buçuk
c- Deniz turizmi tesisleri ile Bakanlıktan belgeli deniz turizmi araçlarından binde yedi buçuk
d- Seyahat acentelerinden (münferit uçak bileti satışları hariç) on binde yedi buçuk,
e- Havayolu işletmelerinden (ticari yolcu taşımacılığı faaliyetlerinden) on binde yedi buçuk,
f- Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından işletilenler hariç olmak üzere havalimanı ve terminal işletmelerinden binde iki,
Oranlarında Turizm Katkı Payı olarak beyan edip ödemeleri gerekmektedir.
Turizm payı yukarda tadat edilenler için belirlenen oranları, ticari işletmelerin yatırımcısı veya işletmecisi olan gerçek ve tüzel kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri net satış ve kira gelirlerinin toplamı üzerinden ilgili ayda hesaplanacak katkı payı tutarı, takip eden ayın 24 üncü günü sonuna kadar gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine beyan edilerek aynı ayın 26'ıncı günü akşamına kadar ödemeleri gerekmektedir.
Kış, termal, sağlık, kırsal ve nitelikli spor turizmi gibi Bakanlık tarafından teşvik edilmesi uygun görülen turizm türlerinde faaliyet gösteren tesisler için bu oranlar yüzde elli ( %50) indirimli olarak uygulanacaktır.
Ödenen turizm katkı payı, gelir ve kurumlar mükellefleri tarafından matraha esas kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınacaktır.Kanunun 6ıncı maddesine göre bahse konu işletmeler tarafından, 01 Ekim 2019 tarihinden itibaren turizm katkı payı hesaplamaları gerekmektedir. Buna göre; Ekim 2019 ayına ait turizm katkı payı, yirmi dört Kasım 2019 günü sonuna kadar beyan edilerek 26 Kasım 2019 günü akşamına kadar ödemeleri gerekmektedir.
Turizm katkı payı beyannamelerinin verilme sürelerini, kapsama girenlerin turizm türleri, vergi veya mükellefiyet türleri itibariyle ayrı ayrı veya birlikte aylık veya üç aylık dönemler halinde tespit etmeye, beyannamelerin şekil, içerik ve eklerini belirlemeye, elektronik ortamda gönderilmesine zorunluluk getirmeye, yetki verilmiş gerçek veya tüzel kişileri aracı kılmaya veya zorunlu tutmaya ve uygulamaya, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında kalan meslek mensuplarına onaylatılmasına veya imzalatılmasına ilişkin usul ve esaslar ile turizm payının bayan ve ödeme sürelerini kanuni süresinden itibaren bir ayı geçmeyecek şekilde yeniden belirlemeye, Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşü alınarak uzatmaya Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.
Bu kanunun uygulaması ile ilgili, Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenecek yönetmelikle belirlenecektir.