0
Daha sonra yayımlanan 32 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile(6) münhasıran şehiriçi yük taşımacılığı yapanlar ve münhasıran uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı ile şehirlerarası yük taşımacılığı işini birlikte yapanların da 3 aylık vergilendirme dönemine tabi olmaları uygun görülmüştür.
Bunlar dışındaki mükellefler, aylık vergilendirme dönemine tabidirler.
Aylık vergilendirme dönemine tabi mükellefler, bir ay içinde yaptıkları işlemler dolayısıyla, ertesi ayın 25. günü akşamına kadar katma değer vergisi beyannamesini ilgili vergi dairesine vermekle ve bu döneme ait katma değer vergisini, aynı sürede ödemekle yükümlü tutulmuşlardır.
Birer aylık vergilendirme dönemi içinde işe başlayanlar için, işe başlama tarihinden ay sonuna kadar geçen süre, vergilendirme dönemi olacaktır. Diğer taraftan, vergilendirme dönemi içinde, mükellefin işi bırakması, ölümü veya memleketi terk etmesi halinde, bu olayın meydana geldiği tarihe kadar geçen süre vergilendirme dönemi sayılacaktır. Böyle durumlarda, vergilendirme dönemi, bir aydan kısa süreler olmaktadır.
B- ÜÇ AYLIK VERGİLENDİRME DÖNEMİ
1- Taşımacılık İşlerinde Üç Aylık Beyan Dönemi
Yukarıda da belirtildiği üzere KDV'de genel prensip aylık beyan olmakla birlikte, Maliye Bakanlığı'nca KDV Kanununun 39/1. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, bazı taşımacılık faaliyetlerinde bulunan yükümlülerin üçer aylık beyan dönemine tabi tutulmaları uygun görülmüştür. Konu ile ilgili olarak 32 Seri No.lu KDV Genel Tebliği'nde açıklamalar yapılmıştır.
Buna göre, işletme hesabı esasına göre defter tutan yükümlülerden:
a) Münhasıran şehir içi yük taşımacılığı,
b) Münhasıran şehirlerarası yük taşımacılığı,
c) Münhasıran uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı,
d) Münhasıran uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı ile şehirlerarası yük taşımacılığı işini birlikte yapanlar,
1 No.lu KDV beyannamesini 3 aylık dönemler halinde vereceklerdir.
Bunlar dışında kalan taşımacılık faaliyetinde bulunan yükümlüler aylık dönemler itibariyle beyanname vereceklerdir. Örneğin, şehiriçi veya şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan yükümlüler, aylık dönemler itibariyle beyanname vereceklerdir.