0

Ülkemizde, vergi hukuku ile ilgili olarak güncelliğini sürdüren önemli sorunlardan biri de, mükelleflerle idare arasında doğan vergi uyuşmazlıklarının çözü­mü­dür([1]) .

Uyuşmazlık konusu tarhiyatın, mahkemelerde dava açmak suretiyle çözümlen­mek istenmesinin, hem idare hem de mükellefler yönünden çeşitli sorunları ve maliyetleri vardır.

Mükellef ile idare yargı aşamasından önce karşı karşıya gelerek, vergi uyuşmazlı­ğını çözümlemesi, doğabilecek çeşitli sorunları ve dava ile ilgili maliyetleri orta­dan kaldırabilecektir.

Bu ise genellikle, idarenin almak istediği vergi ve cezanın bir kısmından vazgeçmesi, mükellefin ise, uyuşmazlığı bir an önce çözüme ulaş­tırması yönünden, belirli bir miktar ödemede bulunmaya yanaşmasıyla ger­çekle­şebilir.

İşte bu uygulamaya, yani idarenin mükellefle kuracağı iyi bir diyalogla uyuşmazlıkları karşılıklı anlaşma yolu ile kısa sürede ve az masrafla sonuçlan­dırmasına, “vergi uyuşmazlıklarının idari aşamada çözümlenmesi” denmektedir.

Uyuşmazlığın idari aşamada çözümlenmesi, bazen tarhiyatın tamamının ortadan kalkması şeklinde de sonuçlanabilmektedir. İdarenin, vergilendirme işleminde açık bir şekilde hata bulunması durumunda, hatanın düzeltilmesi yoluyla, alınmak iste­nen vergi ve cezanın tamamı da kaldırılabilmektedir([2]).

Vergi Uyuşmazlıklarının İdari Aşamada Çözümlenmesini Gerektiren Nedenler

Vergi uyuşmazlıklarının idari aşamada çözümlenmesini gerektiren nedenler, hem mükellefler hem de vergi idaresi yönünden söz konusudur.

Uyuşmazlığın idari aşamada çözümlenmesinin doğurduğu en önemli sonuç, uyuşmazlığın sona ermesidir. Bu durum mükellef ya da vergi sorumlusu üze­rinde psikolojik yönden olumlu bir etki yapmakta, uyuşmazlık konusu vergi ve cezayla ilgili sorunu çözümlemekte, buna ilişkin huzursuzluktan da kurtul­mak­tadır. İdare de, uyuşmazlığın sona ermesiyle, olayı kısa yoldan çözüme ka­vuş­turmuş olmaktadır.

Uyuşmazlığın idari aşamada çözümlenmesini gerektiren nedenlerden biri de mükelleflerin vergi ve cezayı ödeme yönünden, idarenin de vergi ve cezayı tahsil etme yönünden sağladıkları avantajdır.


 

[1] Şükrü KIZILOT, “Vergi Uyuşmazlıklarını Çözümleyen Kuruluşlar”, Hürses, 14.12.2002, s. 5; Vural ARIKAN, “Mali Kaza Sorunu”, Yeni İş Dünyası, Mart 1980, Sayı: 5, s. 21.

[2] İsmail BARINIR, “Vergisel Uyuşmazlıkların İdari Yollarla Çözümü”, Yaklaşım, Sayı: 237, Eylül, 2012.