Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Yeryüzü Kalkınma Kooperatifi iş birliği ile hazırlanan Türkiye'de Siyasette Kadınlara Yönelik Şiddet Araştırması, Ankara'da düzenlenen bir etkinlik ile tanıtıldı. Siyasette kadınlara yönelik şiddetin nedenleri, ortaya çıkma biçimleri ve sonuçları konusunda önemli bulguların elde edildiği nitel araştırma, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, yerel yönetimler ve siyasi partilerden temsilcilere sunuldu.
Yeryüzü Kalkınma Kooperatifi Proje Yürütücüsü Doç. Dr. İknur Yüksel Kaptanoğlu'nun araştırma ekibiyle beraber 2022 yılında hazırlamaya başladığı Türkiye'de Siyasette Kadınlara Yönelik Şiddet Araştırması, BM Kadın Birimi tarafından uygulanan ve İsveç Büyükelçiliği'nin İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Ajansı aracılığı ile finansal destek sağladığı 'Siyasette ve İş Hayatında Kadınların Liderliğinin ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi' projesi kapsamında yürütüldü. İsveç'in Ankara Büyükelçisi Malena Mård açılış konuşmasında, her türlü şiddetten uzak bir siyaset ortamının özellikle gençler için önemini vurguladı.
Araştırmada Türkiye'de siyasette kadınlara yönelik şiddet sorunu geniş çaplı olarak ele alınırken, uluslararası mevzuat ve normlar ile dünyadan iyi uygulama örnekleri incelenerek, yerel mevzuat ve politikalar değerlendirilmektedir. Ulusal çapta siyasette kadınlara yönelik şiddete ilişkin ilk olma özelliğini taşıyan bu araştırma kapsamında, nitel araştırmalarla kadınların siyasette maruz kaldığı şiddetin boyutları yer almaktadır. Aktif olarak parlamentoda ve yerel yönetimlerde yer almış/yer alan kadınlar, siyaset ve kadınlara yönelik şiddet alanıyla ilgili kamu kurumlarından temsilciler, sivil toplum kuruluşları, siyasi partilerin kadın, gençlik yapılanmaları ve gençlik ağlarından gençler ile derinlemesine görüşmeler ve odak grup tartışmaları yürütülmüştür.
Bu araştırmanın Türkiye'de siyasette kadınlara yönelik şiddet konusundaki problemlerini aydınlatarak, savunuculuk çalışmaları ve değişim süreçlerine önemli bir katkı sunması hedeflenmektedir. Ayrıca, araştırma sonuçları, kadınlara yönelik şiddeti ortadan kaldırmak, toplumsal cinsiyet eşitliğini hayata geçirmek ve şiddetsiz bir toplum sağlamak için ülkede demokrasiyi geliştirmenin önemini de vurgulamaktadır.