Çeşitli yöntemlerle vatandaşları dolandırıp mağdur eden çeteler, güvenlik güçlerinin yoğun çabalarına, operasyonlarına rağmen dur durak bilmiyor.

Özellikle banka hesaplarını ele geçirmek üzerinde yoğunlaşan dolandırıcılara karşı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı'nca gönderilen SMS'lerle vatandaşlar sık sık bilgilendiriliyor, mağdur olmamaları için uyarılarda bulunuluyor.

Bu tür dolandırıcı tuzaklarına kanıp, mağduriyet yaşanmaması için geçtiğimiz günlerde Yapı Kredi Bankası müşterilerini bilgilendirerek, güvenli bankacılık konusunda tavsiyelerde bulundu.

Tüm bankacılık ve resmi kurumlarla elektronik ortamda yapılacak erişimler sırasında göz ardı edilmemesi gereken bu uyarılara hep birlikte kulak verelim:

Telefonla ikna yöntemi ile dolandırıcılık:

Bankamız veya resmi kurumlar hiçbir koşulda, size ulaşarak şifrenizi paylaşmanızı/telefonda tuşlamanızı ya da tanımadığınız kişilere para göndermenizi istemez. Bu dolandırıcılık yönteminden korunmak için:

- Sizi arayan kişilerin yönlendirmesi ile tanımadığınız kişilere para göndermeyin, cihazınıza uzaktan erişim uygulaması indirmeyin.

-Para iadesi, terör örgütü üyeliği gibi bahanelerle sizi arayan kişilerle şifrenizi paylaşmayın, telefonda tuşlamayın.

Zararlı yazılım yöntemi ile dolandırıcılık:

Bankacılık işlemlerinizi yaptığınız cihazınıza yüklenen zararlı yazılımlar varlıklarınızı tehlikeye atar. Bu dolandırıcılık yönteminden korunmak için:

- Uygulamalarınızı resmi uygulama marketleri dışındaki ortamlardan indirmeyin.

- Uygulamayı indirmeden önce yüklenme sayısına, geliştiricisine ve beğenilerine dikkat edin. Uygulamanın olumlu ve olumsuz tüm yorumlarını okuyun.

Oltalama yöntemi ile dolandırıcılık:

Dolandırıcılar, kart bilgilerinizi ve şifrelerinizi ele geçirmek için sosyal medyada hediye, ödül kazandırma gibi vaatlerle Banka ya da resmi kurum logosu kullanarak sahte sitelere yönlendiren linkler kullanır. Bu dolandırıcılık yönteminden korunmak için:

- Yapı Kredi İnternet Şubesini kullanmak için internet tarayıcınızın adres çubuğuna www.yapikredi.com.tr yazarak web sitemize erişin ve İnternet Şubesi menüsünden ihtiyacınıza göre Bireysel ve Kurumsal girişini seçin.

- Arama motorları, SMS ve e-postalar üzerinden yönlendirildiğinizde sayfanın en üstünde ilgili adresin yer aldığından emin olun.