0
Diğer taraftan, külçe altından (hurda altın dahil) altın mamulü veya altın ihtiva eden eşya imalatı ile uğraşanların yaptıkları işler karşılığında aldıkları ücretler üzerinden ayrıca katma değer vergisi hesaplayacakları tabiidir.
II- MALİYE BAKANLIĞI TARAFINDAN TESPİT EDİLEN ÖZEL MATRAH ŞEKİLLERİ
Katma Değer Vergisi Kanununun 23. maddesine, 3099 Sayılı Kanunla eklenen (f) fıkrası hükmü ile, Maliye Bakanlığına işin mahiyetine göre özel matrah şekilleri tesbit etme yetkisi verilmiştir.
Bu hüküm ile Maliye Bakanlığı, Kanunda belirlenen özel matrah şekilleri dışında işin mahiyetini gözönünde bulundurarak özel matrahlar belirleyebilecektir. Sözkonusu yetki, katma değer vergisi uygulamasına kolaylık getirmek amacıyla verilmiştir. Ancak, yetkinin kullanılması sırasında, katma değer vergisi ilkelerinden sapmalara meydan verilmemesine dikkat edilmelidir.
Maliye Bakanlığı, sözkonusu yetkisini aşağıdaki faaliyetler için kullan- mıştır.
A- TÜTÜN, TÜTÜN MAMULLERİ, TUZ VE ALKOL İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN DAĞITIMI YAPILAN MALLARDA MATRAH
Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğü, imal ettiği veya dağıtımını üstlendiği mamulleri, belirlenmiş standart fiyat üzerinden satılmak üzere bayilere vermekte, bayiler de bu fiyat üzerinden tüketicilere satmaktadır. Katma Değer Vergisi Kanununda bu konuya ilişkin hüküm bulunmamakla birlikte, bu teslimler özel matrah şekillerinde öngörülen hallere tamamen uyduğundan,bu madde kapsamı içinde değerlendirilerek vergilendirilmektedir.